Överfulla sopkärl och illaluktande kräftskal

Överfulla kärl med stinkande kräftskal. Flera villaägare i Sjögestad och Vikingstad fick inte sina soptunnor tömda till helgen. Nu ber Tekniska verken om ursäkt för missen.

Tekniska verkens entreprenör, Renonorden, har haft problem med tömningsrutinerna i sommar. Så här såg det ut i korsningen Skvadronsgatan – Garnisonsvägen i början av juli och i fredags drabbades flera villaägare i Sjögestad och Vikingstad.

Tekniska verkens entreprenör, Renonorden, har haft problem med tömningsrutinerna i sommar. Så här såg det ut i korsningen Skvadronsgatan – Garnisonsvägen i början av juli och i fredags drabbades flera villaägare i Sjögestad och Vikingstad.

Foto: Pelle Johansson/arkiv

Linköping2017-08-15 14:30

Det är inte första gången som boende i Linköping klagar över sophämtningen i sommar som man anser varit bristfällig.

I början av juli upptäcktes till exempel att två gjutbehållare i korsningen Skvadronsgatan – Garnisonsvägen inte hade tömts och att större sopberg utanför de nybyggda bostadshusen i kvarteret höll på att växa fram.

Förklaringen från Tekniska verken var då att entreprenören Renonorden låg efter i körschemat och att man tagit in ett stort antal vikarier som uppgav sig känna en viss ovana med tömningsrutiner och vilka rutter man hade att följa.

Till helgen uppdagades att flera villaägare i Sjögestad och Vikingstad inte fått sina kärl med hushållsavfall tömda.

Bengt Johansson var en av dessa.

– Plasttunnan står fortfarande här utanför, full med sopor. Och nu är det tisdag. Den skulle ha tömts i fredags. Under måndagen tog jag kontakt med Tekniska verken och gjorde en felanmälan och fick då svaret att sopåkarna var överbelastade och att man inte hunnit med.

Det Bengt mest irriterar sig över är att han inte lyckats hitta någon information på Tekniska verkens hemsida om den uppkomna situationen.

– Det borde väl vara prioriterat att gå och berätta för alla som berörs av förseningen, kan jag tycka, säger han.

Johanssons egna förslag om att själv åka iväg med soporna till Gärstadverket möttes av ett bestämt "nej" av den person på Tekniska verken som tog emot samtalet.

– Man får tydligen inte göra så med hushållsavfall och det kan jag förstå. Men samtidigt kan ju inte soporna ligga kvar hur länge som helst.

– Jag vet folk som haft kräftskivor och rester av skaldjur luktar väldigt illa efter ett tag.

– En person i vårt område tog faktiskt upp skalen från en soppåse och grävde ned dem för att slippa den otrevliga stanken.

Johan Borg, avdelningschef, hushållsavfall på Tekniska verken, medger att man till och från haft problem med tömningsrutinerna under sommaren.

– Just det här i Sjögestad och Vikingstad är en miss som vi känner till, säger han. Det har varit extremt besvärligt med flera tömningar som inte blivit av och det beklagar vi förstås.

– Vi har helt enkelt inte kunnat leverera den produkt som allmänheten har rätt till.

Förklaringen man lyfter fram är att ersättaren till den ordinarie chauffören inte hann med.

– Ett dygn efter att vi fått in en avvikelserapport ska felet vara åtgärdat.

– Är det ett större avbrott går vi vanligtvis ut med information om det på vår hemsida.

När vi når Magnus Åberg, regionchef på Renonorden syd, och ber honom kommentera bolagets verksamhet i Linköping hänvisar han till Renonordens vd i Sverige, Peter Ekholm och Erik Riste, kommunikationschef på företagets huvudkontor i Norge.

Vi sökte dem på tisdagseftermiddagen utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!