Det visar en beräkning utifrån en enkätundersökning som kommunägda Science Mjärdevi park har beställt. Under 2017 rekryterades cirka 860 personer, jämfört med 660 föregående år. Parkens vd Lena Miranda understryker att siffrorna baseras på en enkätundersökning med endast 32-procentig svarsfrekvens.
– Men de flesta stora företagen representerade i enkäten, så siffrorna stämmer nog relativt bra. Företagen uttrycker att de är nöjda med Science Mjärdevi park och att antalet event och aktiviteter i parken har ökat, säger Miranda.
Det finns cirka 375 företag i parken. De flesta rekryteringarna sker bland dem med flest anställda. Topp fem i rekrytering under 2017 var Ericsson, Autoliv, Combitech, Sectra och Releasy. Vanligast är också att man rekryterar från andra företag i parken.
Men utmaningarna ligger och lurar. Mjärdevi park-vd:n pekar på den globala ekonomin, Brexit och ändrade handelsavtal med USA kan påverka svensk ekonomi.
– Vi är på toppen av en högkonjunktur. Förutsatt att utvecklingen fortsätter så blir det mellan 800 och 1 000 rekryteringar under 2018, säger Lena Miranda.
Företagen har svarat på frågor om sina behov och utmaningar. Största huvudbryn under 2018 blir att få tag i rätt kompetens. Företagen har i enkäten själva ställt diagnosen: Parken behöver nytt blod.
– Vi måste öka inflödet av talang utifrån, stärka upp rekryteringen från andra delar av Sverige och utlandet. Men det är förstås också positivt att man faktiskt kan göra karriär parken, och att företagen korsbefruktar varandra.
Därför vill Science park Mjärdevi öka insatserna på olika arbetsmarknadsmässor i andra delar av Sverige och i Europa. Bland annat var man i Houten i Nederländerna förra året, tillsammans med Ericsson och Sectra på en så kallad emigrantmässa. Man söker sig också till arbetsmarknadsdagar (som LiU:s "Larm") på andra högskolor i landet. Universitetet i Luleå är ett av de lärosäten man har kikat lite extra på.
– Vi jobbar även tillsammans med regionen att skapa alumni-events i Stockholm för tidigare LiU-studenter som kanske vill tillbaka. Men då måste Linköping också kunna erbjuda spännande tjänster, bra boende och intressant fritid.
Nedslående är hur yrkeshögskolorna i länet har fått kalla handen för hela nio olika utbildningar inom IT och data, med start hösten 2018. Dessa utbildningar bedöms kunna leda till jobb efter bara två års studier. – Den 26 januari kom beskeden från Myndigheten för yrkeshögskolan, där inte en enda av dessa utbildningar beviljades. Det är ett problem att Östergötland inte får de här utbildningarna, säger Lena Miranda.
Har ni även diskuterat kortare ingenjörsutbildningar på tekniska högskolan?– Det finns med i återkopplingen från företagen. Vi behöver civilingenjörer och mastersstudenter, men det har kommit synpunkter som ifrågasätter om de långa utbildningarna håller relevans och kvalitet hela vägen.
Parken arbetar också särskilt med att rekrytera personer med utländsk bakgrund. Vid Linköpings universitet finns cirka 2 000 utländska studenter och forskare inom relevanta områden för IT-parken. Uppmaningen till Mjärdeviföretagen är nu att ta med minst en person som har en annan bakgrund än vad man brukar i rekryteringen.
En utveckling som går i rätt riktning är den ökande andelen kvinnor på nya jobb i Mjärdevi, från 18 procent till 22 procent. En del i detta är satsningen på "East Sweden tech girls", som är ett nätverk för kvinnor i branschen.