– Att vara trygg i sig själv, ge värme och jobba med hjärtat är nyckeln till att lyckas som ledare.
Det säger Asenia Giagtzidou, enhetschef för Barn och ungdom på Östergötlands stadsmission.
Varje år utser Ledarna, Sveriges chefsorganisation, framtidens kvinnliga ledare. Vem eller vilka som har nominerat Asenia är än idag ett mysterium. Men hon gick igenom processen och blev en av de utvalda. Av hundratals nominerade fick hon plats 34 av 75.
Det var i december förra året, mitt i en intensiv jobbperiod, som Asenia fick nomineringsbeskedet.
– Vi träffade många barn och unga, gjorde aktiviteter och delade ut julklappar till de som inte har råd och i slutet av veckan fick jag ett sms: ”du är nominerad till en av Sveriges bästa kvinnliga ledare”. Det var en stor överraskning.
Hur känns det att få nomineringen?
– Jag känner mig smickrad, sedd och jag fick bekräftelse på att det jag gör är viktigt.
Kärnan i att hon blev vald, berättar Asenia, är det resultat hon har visat i sitt jobb med barn och ungdomar. Tillsammans med sitt team har hon utvecklat ett innovativt brottsförebyggande program som fångar upp unga personer mellan 13 och 16 år. Unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Tillsammans med socialpedagoger, gör ungdomarna en plan för att de ska få en trygg uppväxt. Projektet startade i mars 2022 och resultatet blev att ungas skolnärvaro ökade kraftigt.
Att Asenia vill stötta barn och unga kommer från att hon själv fått mycket stöttning och förstår vikten av att ha tillgång till en trygg vuxen.
– Jag har alltid haft mentorer som var bra förebilder, men min mamma och min mormor är mina viktigaste.
Asenias Giagtzidous föräldrar kommer från Bulgarien respektive Grekland. Hon är född i Bulgarien, men på grund av föräldrarnas skilsmässa fick hon växa upp mellan de två länderna.
– När jag bodde i Bulgarien hade vi ett ekonomiskt tryggt liv. Men när min mamma valde att skilja sig och flytta till Grekland ändrades det från att ha allt till att knappt ha mat på bordet. Min ensamstående mamma jobbar som läkare och hon hjälpte patienter som inte hade råd gratis, även när vi själva inte hade möjlighet att betala räkningar. Det var inspirerande.
Att bli ledare var egentligen inte Asenias plan från början. Det var hennes man, som studerade på Linköpings universitet, som drog henne till Linköping. Hennes mål var att studera på LiU och klättra upp i den akademiska världen. Inför flytten till Sverige sökte hon jobb och fick uppdraget som tolk för ett EU-projekt. 2017 flyttade hon till Sverige och parallellt med jobbet läste Asenia svenska och kom in på universitet. Men när hon hittade sig själv i ledarrollen valde hon att pausa studierna och investera i jobbet.
Har du tips till blivande ledare?
– I det sociala arbetet gäller det att leda med hjärtat. Här handlar det om människor – det handlar om barn som behöver en trygg vuxen. En bra ledare är den som hjälper sina anställda att utvecklas i sin roll, ser till att de blir sedda och att de blir lyssnade på.
Asenias Giagtzidou team består av cirka 20 personer. Deras uppgift är att fokusera på utsatta barn i Linköping och hjälpa dem med allt från läxhjälp till fritidsaktiviteter.
När Asenia tar av sig Stadsmissionens hatt blir hon bara Nia och med ett stort intresse för idrott tränar hon kvinnor på KFUM Bollihop i Linköpings förorter.