Sargonias försvinnande för 28 år sedan resulterade inte i någon fällande dom i Sverige. Nu hoppas hennes familj på att den misstänkte ska dömas för Sargonias död i italiensk domstol. För att finansiera rättsprocessen startar Östergötlands Stadsmission nu en insamling för familjen.
– Det är ovanligt för oss med den här typen av insamling, men vi ser det som ett unikt undantag. Det är en familj som blivit utsatt och vi vill hedra hennes minne. Vanligtvis samlar vi in pengar till våra verksamheter eller särskilda grupper, men vi kände att det här har påverkat hela Linköping, säger Caroline Karlsson, chef för Stadsmissionens verksamheter för skydd och behandling för kvinnor.
Det var i november 1995 som den 21-åriga Linköpingsbon Sargonia Dankha plötsligt försvann. Den omfattande polisutredningen efter hennes försvinnande pekade ut en av stans restaurangägare som misstänkt, en då 45-årig man som Sargonia haft en relation med. Mannen häktades, men släpptes senare eftersom åtal inte kunde väckas.
Sargonias kropp har aldrig återfunnits, vilket varit ett hinder för att åtala den misstänkte mannen i Sverige.
Den 19 juni i år greps den nu 73-årige mannen i sin hemstad San Remo i Italien efter att Sargonias familj begärt att en italiensk åklagare skulle titta på fallet. Eftersom 73-åringen är italiensk medborgare överlämnades den svenska polisutredningen till italiensk domstol, som även har kompletterat med egna utredningsåtgärder. I mitten av oktober inleds rättegången i Italien.
– Vi jobbar riktat mot våldsutsatta kvinnor och vill att alla såna här fall ska klaras upp. Det är ett visst antal kvinnor varje år som mördas av en man som de har eller tidigare har haft en relation med. Så det är en viktig fråga för oss, säger Stadsmissionens Caroline Karlsson.
Hon berättar att Stadsmissionen stöttar genom att upplåta sitt 90-konto och sedan vidareförmedlar pengarna till ändamålet.
– Så den som vill skänka kan skicka pengar till vårt 90-konto och märka insamlingen med "Sargonia".
Det är Sargonias mamma Ghariba Dankha som anlitat italienska advokater för att driva processen.
"Det känns jättebra att Stadsmissionen hjälper till. Jag är tacksam och hoppas att det nu efter 28 år kommer resultera i rättvisa för min dotter. Jag hoppas att denna process ger ett avslut", skriver hon i mejl till oss.