Ovanlig framgång för Vänstern i Linköping

Tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige i Linköping bjöd på ett udda inslag. En moderat uttryckte gillande över två av Vänsterpartiets idéer. Det händer inte ofta.

LINKÖPING2015-11-04 21:00

Moderaternas kommunalråd Christian Gustavsson klev upp i talarstolen, drog in andan och laddade för ett anförande.

– Jag ska börja med att säga någonting som gör att mina vänsterpartistiska kamrater möjligtvis ska hålla sig lite extra i bordet just nu för det finns en risk att jag inte kommer att säga den här meningen så himla många gånger. Nämligen – det här är ju en riktigt bra motion. Den är bra för att den lyfter något som varit ett problem under ganska lång tid, sa han.

Det han gillade var ett förslag om att kommunen borde inrätta ett traineeprogram för blivande socionomer. Syftet skulle vara att rekrytera personal till socialkontoret – något som i dag är svårt.

Vänsterpartiets Eva Lindblad motiverade partiets idé så här:

– Vi vet att socionomer är en bristvara, man kan nästan beskriva det som en flykt från yrket. Och socionomstudenternas förstaval är inte att jobba på ett socialkontor, de föredrar andra jobb och detta måste vi alltså överbrygga och vi tror att en sån här traineeanställning mycket väl skulle kunna fylla den här luckan mellan studier och ett jobb i kommunen.

Men trots beröm från, inte bara Christian Gustavsson, utan även Folkpartiets Daniel Andersson så avslogs Vänsterpartiets motion. Motiveringen var att det redan pågår ett arbete med att lösa personalbristen på socialkontoret och att det bör slutföras innan man hittar på något nytt.

Vänstern är ett litet parti i Linköping, de fick endast 4,76 procents väljarstöd i valet. De sitter inte med i några nämnder eller i kommunstyrelsen. På det sättet skiljer de sig från övriga små partier.

Det gör att Vänsterpartiet inte är särskilt bortskämda med att få inflytande och ur det perspektivet var tisdagen verkligen annorlunda.

Inte nog med att deras idé om traineeprogram mötte gillande. Vänsterpartiet lade fram ytterligare två motioner där huvuddragen i dem faktiskt klubbades igenom av majoriteten.

Den första handlade om att Linköping bör klimatanpassas. Det innebär att bygga om och anpassa så att stan klarar framtida översvämningar som väntas bli en följd av klimatförändringar.

Den andra handlade om att Linköping bör satsa mer på solkraft. Där beslutade kommunfullmäktige att kommunen ska ta fram en strategi för hur solenergi kan användas för elproduktion och uppvärmning.

– Vi får återigen tacka för ett bifall. Det händer inte varje dag, inte varje fullmäktige, inte varje år att vi står här och tackar för ett bifall, men plötsligt händer det två gånger på samma möte. Vi är väldigt glada över att majoriteten tar den här frågan på allvar – att man väljer att satsa även på solkraft, sa Jessica Holmqvist (V).

I förslaget ingick även att kommunen skulle inventera fastigheter i kommunal ägo, inklusive Stångåstaden och andra kommunägda bolag, för att se var det kan vara lämpligt med solpaneler. Så långt ville inte kommunfullmäktige gå – istället beslutades att varje fastighetsbolag även i fortsättningen får avgöra var det är lämpligt med solpaneler.

Och för andra gången under samma möte klev moderaten Christian Gustavsson upp i talarstolen och sa att Vänsterpartiet skrivit en bra motion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!