Bemanningsproblemet inom framför allt äldreomsorgen gör att äldrenämnden nu tar ett nytt grepp. Nu satsar man på att locka nya medarbetare som i dag jobbar med helt andra saker, men känner sig mogna för att byta yrke.
– Vi måste locka fler till äldreomsorgen och nu blir det möjligt att anställa outbildad personal och erbjuda dem en utbildning till undersköterska. Vi tänker oss att det framförallt är personer med några års erfarenhet från exempelvis servicenära jobb, säger Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden.
Att utbildningsnivån inom äldreomsorgen behöver höjas, är också ett känt faktum sedan tidigare. I det statliga äldreomsorgslyftet är tanken att både fast anställda och timanställda får erbjudande om att utbilda sig till undersköterska på betald arbetstid.
Erbjudandet gällde både kommunalt och privat anställda. Än så länge är resultatet aningen magert och i dag finns, enligt Liselotte Fager, cirka 50 medarbetare som har påbörjat en utbildning till undersköterska. Och det är företrädesvis medarbetare inom kommunens egen äldreomsorg som börjat studera. Antalet timanställda inom den kommunala omsorgen är cirka tusen personer.
I satsningen ingår också vidareutbildning för undersköterskor till specialistundersköterskor, personal ska få ökad språkkompetens och cheferna i verksamheten ska få mer utbildning.
Totalt handlar det om 47 miljoner från staten och 9 miljoner som äldrenämnden tar av "egna" pengar.
Mikael Sanfridson (S) vice ordförande i äldrenämnden, tycker att förslagen är bra. Men det är för lite för att kallas en satsning, säger han.
– Alla pengar som läggs på att erbjuda personer en utbildning upp till rätt yrkesnivå är mycket väl använda resurser. Det är bra att dessa prioriteringar fortsätter. Men jag tror inte att glappet mellan behovet av utbildad personal och tillgången kommer att minska med det här förslaget.
Hans erfarenhet är att många timanställda nekas utbildning och ett skäl är att det saknas personal.
– De borde få den möjligheten eftersom statsbidragen stärker den kommunala ekonomin, säger han.
Ökad grundbemanning är en ständigt aktuell fråga och enligt Liselotte Fager ska besked om satsningar på ökad bemanning inom äldreomsorgen komma om en inte alltför avlägsen framtid.
Totalt rör satsningen i ett första skede 30–40 upphandlade studieplatser. Utbildningsinsatsen är tänkt att pågå under flera år.