Östman: Vi måste lösa skolplatser på högstadiet

Den Nya Kungsbergsskolan startar på Ljunkan. Ledande skolpolitiker Erik Östman (M) hoppas att skolan ska locka elever även om de vet att lösningen är tillfällig.

Här kan man snart lägga till Nya Kungsbergsskolan. Under tre år ska högstadiet hålla till i lokaler på Ljunkan, i väntan på att den riktiga skolan blir färdigbyggd i Tannefors.

Här kan man snart lägga till Nya Kungsbergsskolan. Under tre år ska högstadiet hålla till i lokaler på Ljunkan, i väntan på att den riktiga skolan blir färdigbyggd i Tannefors.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-02-11 11:30

– Vi behöver fler skolplatser de kommande åren och det här är en bättre lösning än att ställa upp paviljonger någonstans, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

På onsdagen offentliggjorde alliansen sitt senaste förslag för att lösa den akuta bristen på skolplatser i Linköping. Det är fullt på nästan samtliga av kommunens grundskolor, undantaget ett fåtal skolor i ytterområden. Barnkullarna som ska gå i högstadiet är stora och konkurrensen hårdnar om plats på skolor som anses attraktiva.

Nya Kungsbergsskolan i Tannefors är planerad och ska byggas men lär inte vara färdig förrän hösten 2025. Byggprocessen kan komma att överklagas. I juni i år stängs högstadiet på Skäggetorpsskolan och elever får söka sig till någon av stans andra skolor för en bättre integration.

Samtidigt står Anders Ljungstedts gymnasium med tomma lokaler eftersom skolan har ett minskat söktryck på praktiska gymnasieprogram och vuxenutbildningar och språkintroduktion när färre asylsökande kommer. Lösningen som utbildningsförvaltningen hittat är därmed att starta Nya Kungsbergsskolan i Ljunkan, där den får hålla till sina första tre år. Högstadiet och gymnasiet kommer att vara åtskilda.

– Vi tillsätter en rektor för Nya Kungsbergsskolan nu i vår som får tid att bygga upp skolan och marknadsföra den inför nästa skolval, säger Erik Östman (M).

Hur tror du att Nya Kungsbergsskolan kommer att uppfattas i skolvalet av elever och föräldrar när de vet att det är en skola i tillfälliga lokaler som man söker till?

– Det är svårt att säga. Men generellt vet vi att högstadieelever söker sig till skolor i innerstan och Ljunkan ligger bra till för kommunikationer. Och det är ju ingen tillfällig paviljongskola, det är riktiga skollokaler som man ska vara i, säger Erik Östman.

Till starten i augusti 2022 antas cirka 360 elever, i fyra paralleller av årskurs sju, till Nya Kungsbergsskolan. De kommande åren tas ytterligare fyra paralleller in.

Finns det några nackdelar med den här lösningen?

– Nej, inte som jag ser. Det skulle vara om Ljunkan i framtiden skulle få ett högt söktryck och behöva lokaler som vi då använder. Men vi måste lösa problemet med skolplatser, säger Erik Östman (M).

Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att oppositionen ska gå igenom förslaget och se vilka synpunkter man vill lämna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!