I 15 år har löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige minskat. Nu går utvecklingen bakåt. Män tjänar i genomsnitt 9,9 procent mer än kvinnor.
– Det är väldigt oroande. Under lång tid har vi tagit för givet att varje år blir det lite mer jämställda löner. Vi måste göra någonting. Vi kan inte luta oss tillbaka och tänka att det kommer att bli jämställt, säger Clara Berglund på Sveriges Kvinnoorganisationer.
I Östergötland ligger siffran högre än landets genomsnitt med en löneskillnad på 10,8 procent. Men skillnaden varierar markant mellan olika kommuner. I Ödeshög ligger den på 6,2 procent och i Norrköping är den nära genomsnittet på 11,6 procent. Linköping ligger högst bland östgötakommunerna, nästan 4 procent över Sveriges genomsnitt, med 13,8 procent löneskillnad.
Skillnaderna blir mer påtagliga när resultatet omräknas till tid. De nuvarande siffrorna innebär att när kvinnor lämnar jobbet klockan 17 har de jobbat cirka en timme gratis.
Vad kan ökningen bero på?
– Många kvinnodominerande yrken har drabbats väldigt hårt av pandemin och de åtgärder som har vidtagits för att bevara jobb har i större utsträckning gynnat mansdominerade yrken.
Nyckeln, enligt Berglund, är att titta på strukturella skillnader där kvinnors yrken undervärderas.
– Vi går mot inflation och lågkonjunktur. Det är extra viktigt att satsa på de kvinnodominerade yrken i välfärden.