Finalen avgjordes i Ryssby utanför Ljungby och det var ett tufft startfällt som väntade för Benjamin Hellström och Isabella Winkler som båda är inne på tredje året på Dackeskolans kockutbildning.
– Det var en rikstäckande tävling med lag från skolor i Umeå, Stockholm, Visby, Göteborg och Halmstad som också hade kvalificerat sig till finalen, säger lagkaptenen och läraren, Katarina Westlund.
Temat som gällde var skördefest och för Hellströms och Winklers del handlade det om att komponera ihop en måltid där flera av råvarorna hade en koppling till Östergötland.
Huvudrättens ingredienser bestod av lök, vildsvin, pumpa, smörad lök- och svampbuljong samt stekta kantareller.
Desserten byggdes på äpplen, honung, rosmarin och brödkräm smaksatt med kardemumma och mandel.
– Det var pressat och stressat. Eleverna arbetade mot klockan och hade sex domare som följde och betygsatte deras arbete. Jag är sjukt stolt över vad de presterade, säger Katarina Westlund och fortsätter:
– En bättre start på deras fortsatta studier och framtida yrkesval kan man inte tänka sig. Det kom faktiskt några tårar från oss alla när det stod klart att de vunnit.
Som extra bonus kommer nu Benjamin Hellström och Isabella Winkler att få bege sig till Stockholm och vara med som assistenter när Årets kock utses.
Detta sker på torsdag i en tevesänd gala.
– Ett stort äventyr även det. Deras vecka är som en enda stor dröm, säger Westlund.