Mantorp hus i konkurs – "Räntorna är orsaken"

Hustillverkaren Mantorp hus har gått i konkurs. Orsaken är att få vågar bygga hus när räntan stiger. "Det känns jävligt trist" säger grundaren och vd:n.

Mantorp hus är inte ensamma om att kämpa om kunderna när räntan stiger och materialpriset ökar. Flera företag har dragit ned sin produktion och varslat personal.

Mantorp hus är inte ensamma om att kämpa om kunderna när räntan stiger och materialpriset ökar. Flera företag har dragit ned sin produktion och varslat personal.

Foto: TT

Linköping2022-12-12 17:30

Mantorp hus AB grundades 2011. Företaget byggde lösvirkeshus och sålde tomter i Linköping med omnejd. Förra året hade bolaget fyra anställda och en omsättning på 27,4 miljoner kronor.

Men 8 december i år ansökte Mantorp hus om konkurs.

– Det är räntorna som är orsaken till konkursen. Vi såg en tydlig skillnad nu i höst, säger vd:n Johan Brissman.

Bolaget hade flera kunder i våras men när avstyckningen hos Lantmäteriet drog ut på tiden, samtidigt som räntan steg, droppade kunderna av.

Mantorp hus ägde flera tomter men vågade inte bygga utan kunder.

– Man kan inte chansa och hoppas att man får det sålt, då kan man dra på sig skulder och det kan gå åt helskotta. Vi valde att dra i handbromsen i tid. Det är skittråkigt. Vi har försökt få det att rulla, men fortsätter vi drar vi bara på oss mer skulder.

Oscar Brandin är konkursförvaltare. 

– Nu ska jag försöka sälja bolagets tillgångar, se till att personalen får sin lönegaranti och undersöka om det finns några utomstående kundfodringar att driva in, säger han.

Mantorp hus är inte ensamma om att kämpa om kunderna när räntan stiger och materialpriset ökar. Tidigare i år meddelade K2A Trähus i Valdemarsvik och Gävle att de pausar produktionen i ett år. Småhustillverkaren Anebyhus i Åseda har avvecklat produktionen av kundunika styckehus och har varslat personal. Hustilllverkaren Sizes med fabrik i Oskarshamn begärde sig själva i konkurs i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!