Östgötsk mat på marknad

Närodlade grönsaker, ostar, honung, kött och blommor – dags igen för östgötsk mat på Bondens egen marknad i Linköping på lördag.

Alla favoritsäljare är på plats, säger Louise Ridderström.

Alla favoritsäljare är på plats, säger Louise Ridderström.

Foto: Robin Fornas

Linköping2016-08-09 16:05

Det är höstpremiär för den populära marknaden som invigs av landshövding Elisabeth Nilsson i helgen. Därefter säljs östgötamat på Borggården varje lördag fram till 1 oktober.

– Utbudet är stort, säger Louise Ridderström i föreningen Östgötamat.

Här finns ost och grönsaker, struts, lamm, bröd och kakor, kalvdans, korv, inläggningar, saft och mycket mer därtill.

– Vi har alla produkter man kan tänka sig på en marknad som den här, säger Louise Ridderström, med bortåt 40 utställare. Fler ryms egentligen inte på de ytor vi har, då får vi utöka området!

Nya entreprenörer står för förtäringen på årets marknad. Herrsäters gård i Åtvidaberg erbjuder kaffe och ostkaka i kaféet och i grilltältet finns Britta och Lennarts Nära Kött från Norsholm.

Det är föreningen Östgötamat som driver och organiserar marknaden.

Två regler gäller för den som vill medverka på Bondens egen marknad. Lantbrukaren måste ha odlat eller fött upp det som säljs och det gäller även huvudingrediensen i förädlad mat som marmelad eller korv. Gårdarna får ligga max 250 kilometer bort för att varorna ska räknas som närproducerade.

Bondens egen marknad bygger på en amerikansk idé från 1970-talet som snabbt spred sig i Europa. Sveriges första marknad startade i Stockholm år 2000 och i dag finns 23 marknader från Luleå i norr till Malmö i söder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om