Östgötavård: Mest tillgänglig i landet

Å ena sida bäst i klassen. Å andra sidan ett sjunkande skepp.

LINKÖPING2012-04-24 18:35

Vård kan beskrivas på olika sätt, visade dagens debatt om årsredovisningen -2011, i landstingsfullmäktige.

Östergötland hade i mars kortast väntetider i landet, till besök i den specialiserade vården. Landstingsrådet Marie Morell (M) berättade stolt att placeringen i "Öppna Jämförelser," är landstingets bästa någonsin.

Landstingsrådet Mats Johansson (S) ville hellre prata landstingsekonomi. Han var besk i sin kritik mot fortsatt stora underskott (minus 175 miljoner, 2011) och krävde besked om hur den politiska ledningen tänkte åtgärda detta. Mats Johansson påminde nogsamt om att revisionen delar hans kritik. Det är "anmärkningsvärt" tyckte Mats Johansson att politiska ledningen påpekat vikten av att vidta åtgärder för att få balans i budgeten, ända sedan 2007. Och man har ännu inte lyckats med det.

Sjukvården har inte gått på plus sedan jag började här 1991, påminde Marie Morell om.

- Det är ingen ursäkt, men behövs kommas ihåg.

- Vi har under våra fem år samlat ett överskott i landstinget på motsvarande 1,5 miljarder, lyfte landstingsrådet Lars Pettersson (VL), fram.

Tidigare "problembarn" som barn- och kvinnokliniken och ortopedin, går inte längre back, framhöll Marie Morell.

- Vi har självfallet fortsatta problem, men har också åstadkommit mycket, sade hon och ville i sin tur veta vad den politiska oppositionen skulle gjort för att minska underskotten, om den hade innehaft makten. Vad är era förslag, utöver att höja skatten? undrade Marie Morell.

- Du ska inte avkräva oppositionen besked. Det är ditt fögderi vi granskar och du kan inte skylla underskotten på någon annan, var Mats Johanssons kärva svar.

Miljöpartiets Ulf Flodin överraskade med att berömma alliansen och Vrinnevilistan för att de tilllåtit sjukvården gå back. Vården är viktigare än budgeten, sade han och välkomnade även beslutet om skattehöjning.

- Bättre sent än aldrig.

Emil Broberg (V), gruppledare, uttryckte oro över ökande klassklyftor som i sin tur leder till ökande skillnader i hälsa.

Varje ny talare som äntrade talarstolen inledde med att berömma landstingets anställda för det fantastiska jobb alla utför. Samtidigt uttrycktes oro över följderna av en ökad stress och arbetsbelastning i vården.

- Det är klart det blir en stress när antalet vårdplatser minskat med fem procent, samtidigt som antalet akuta patientbesök ökar lika mycket, sade Christoffer Bernsköld (S).

Hans bild efter att ha besökt olika kliniker är att man tvingas avstyra återbesök, för att uppnå kraven på en god tillgänglighet.

- Den redovisningen, saknar jag, påpekade han.

Christoffer Bernsköld uttryckte också oro över att brist på pengar hindrar kliniker från att ta emot läkare som specialiserar sig (ST-läkare). Han varnade för en kommande brist på personal som gör att det blir ännu svårare att uppfylla vårdbehoven.

Läkaren och S-ledamoten Helene Andersson Molina, beskrev en allt värre brist på resurser i vården, som att hon stod på ett sjunkande skepp. Hon sade sig känna en extrem oro över att landstinget inte längre ska kunna ge den bästa vården, om "vi inte tar tag i det här." Likt många andra i röd-gröna blocket välkomnade hon den politiska ledningens beslut om att höja skatten, nästa år.

När kliniker tvingas offra allt för att upprätthålla tillgänglighet och ha en budget i balans är det mycket som prioriteras bort, fortsatte Helene Andersson Molina. Hon nämnde vidareutbildning av personal, och vård av gamla och svaga som faktiskt behöver ligga på sjukhus.

- Hur effektiva vi än blir finns det människor som envisas med att behöva vård på sjukhus. God vård kostar pengar.

013-280187

0708-285370

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om