Köer till öl, mat och fika vid gÄrdsbesök

Succé för vissa. Och bra eller helt okej för vissa andra. SÄ kan man sammanfatta besökssiffrorna till gÄrdar och landbygdsföretag som visade upp sin verksamhet under helgen.

Karin Lorin pÄ BostÀllets vadugnsbageri i Maspelösa. "Folk gillar att Àta och fika hÀr", sÀger hon.

Karin Lorin pÄ BostÀllets vadugnsbageri i Maspelösa. "Folk gillar att Àta och fika hÀr", sÀger hon.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2022-05-15 15:00

Östergötland spirar Ă€r ett nytt evenemang som har samma syfte som Östgötadagarna som anordnas pĂ„ hösten – att visa upp och marknadsföra den nĂ€rproducerade maten och landsbygdens smĂ„företag.

I evenemanget deltog 125 gÄrdar runt om lÀnet, varav 29 i Linköping.

För Andreas Fejes pĂ„ Vreta Kloster bryggeri var Östergötland spirar-premiĂ€ren en riktig succĂ©. Det var första gĂ„ngen som han och bryggeriet deltog i ett sĂ„dant evenemang.

– Det var lĂ„ng kö utanför nĂ€r jag kom och sedan var det en kö hela tiden. Det Ă€r verkligen jĂ€tteroligt. Alla ville pröva vĂ„ra olika öl tillsammans med lite tilltugg. Jag Ă€r överaskad att sĂ„ mĂ„nga kom, sĂ€ger Andreas Fejes medan han tar bort tomma glas frĂ„n bryggeriets uteservering dĂ€r det sitter flera gĂ€ster. 

– Vi kom hit sĂ„ fort vi köpt blommor pĂ„ ett stĂ€lle lite lĂ€ngre bort, sĂ€ger en av gĂ€sterna.

Tindra Tveitane Àr inhoppare och hjÀlper Andreas Fejes med servering och glasplockning. Hon har ocksÄ fullt upp.

– Det var meningen att besökare skulle kunna ta en titt pĂ„ hur bryggeriets klosteröl produceras. Bryggeriet Ă€r litet, men det finns Ă€ndĂ„ ingen tid till nĂ„gon visning, det Ă€r sĂ„ mycket folk, sĂ€ger Tindra Tveitane innan hon försvinner med smutsig disk.

Karin Lorin pÄ BostÀllets vedugnbageri Àr ocksÄ nöjd med hur mÄnga östgötar hittade till hennes stÀlle. Men det Àr ÀndÄ inte samma tryck som pÄ hösten.

– Det har varit riktigt bra, men lugnare Ă€n pĂ„ Östgötadagarna. Det Ă€r egentligen inte konstigt, det tar tid att jobba in ett nytt evenemang.

Vad var besökare mest intresserade av? 

– Att Ă€ta och att fika. Just i dag var vĂ„ra bullar med rabarber vĂ€ldigt populĂ€ra, sĂ€ger Karin Loren.

Rabarberbullarna var sÄ populÀra att det inte fanns en enda kvar pÄ lördagseftermiddagen.

Annica Jonsson pĂ„ Ullspinneriet i Brink och Åsa Fritzsche, som hobbydriver Åsas hantverk intill spinneriet, Ă€r ocksĂ„ nöjda – bĂ„de med att vĂ„rens Östgötadagar har startat och med hur det har gĂ„tt. 

– Det var jĂ€mn ström, men det var Ă€ndĂ„ fĂ€rre besökare Ă€n det brukar vara pĂ„ hösten. VĂ„ra alpackor Ă€r ute nu och besökarna Ă€r ocksĂ„ intresserade av garn, det har blivit populĂ€rt de senaste Ă„ren. PĂ„ ullspinneriet visar vi hur ull av alpackor och fĂ„r blir garn, berĂ€ttar Annica Jonsson.

Åsa Fritzsche var överaskad över en sak.

– Det var mĂ„nga ullmössor som gick Ă„t.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!