Östergötland spirar är ett nytt evenemang som har samma syfte som Östgötadagarna som anordnas på hösten – att visa upp och marknadsföra den närproducerade maten och landsbygdens småföretag.
I evenemanget deltog 125 gårdar runt om länet, varav 29 i Linköping.
För Andreas Fejes på Vreta Kloster bryggeri var Östergötland spirar-premiären en riktig succé. Det var första gången som han och bryggeriet deltog i ett sådant evenemang.
– Det var lång kö utanför när jag kom och sedan var det en kö hela tiden. Det är verkligen jätteroligt. Alla ville pröva våra olika öl tillsammans med lite tilltugg. Jag är överaskad att så många kom, säger Andreas Fejes medan han tar bort tomma glas från bryggeriets uteservering där det sitter flera gäster.
– Vi kom hit så fort vi köpt blommor på ett ställe lite längre bort, säger en av gästerna.
Tindra Tveitane är inhoppare och hjälper Andreas Fejes med servering och glasplockning. Hon har också fullt upp.
– Det var meningen att besökare skulle kunna ta en titt på hur bryggeriets klosteröl produceras. Bryggeriet är litet, men det finns ändå ingen tid till någon visning, det är så mycket folk, säger Tindra Tveitane innan hon försvinner med smutsig disk.
Karin Lorin på Boställets vedugnbageri är också nöjd med hur många östgötar hittade till hennes ställe. Men det är ändå inte samma tryck som på hösten.
– Det har varit riktigt bra, men lugnare än på Östgötadagarna. Det är egentligen inte konstigt, det tar tid att jobba in ett nytt evenemang.
Vad var besökare mest intresserade av?
– Att äta och att fika. Just i dag var våra bullar med rabarber väldigt populära, säger Karin Loren.
Rabarberbullarna var så populära att det inte fanns en enda kvar på lördagseftermiddagen.
Annica Jonsson på Ullspinneriet i Brink och Åsa Fritzsche, som hobbydriver Åsas hantverk intill spinneriet, är också nöjda – både med att vårens Östgötadagar har startat och med hur det har gått.
– Det var jämn ström, men det var ändå färre besökare än det brukar vara på hösten. Våra alpackor är ute nu och besökarna är också intresserade av garn, det har blivit populärt de senaste åren. På ullspinneriet visar vi hur ull av alpackor och får blir garn, berättar Annica Jonsson.
Åsa Fritzsche var överaskad över en sak.
– Det var många ullmössor som gick åt.