När slottets grindar slog upp stod redan en skara besökare på plats. Innan för stod Elisabeth Nilsson som tog samtliga i hand och hälsade alla välkomna. Några passade på att visa uppskattning och tackade för hennes insatser i Östergötland. Den 31 augusti arbetar Elisabeth Nilsson sin sista arbetsdag, då går hennes förordnande som landshövding ut. Det var också anledningen till att den traditionsenliga slottsträdgårdsdagens dag hade utökats till att även bli ett öppet hus på slottet.
Under hela dagen bjöds det på guidade turer i slottsrummen. Första besöket gjordes i matsalen som omges av orangefärgade väggar. Guiden Susanne Ganstrand berättade att slottet från början var en biskopsborg och att allt började med att det skulle byggas ett första stenhus för att det skulle komma en kardinal från Rom på besök.
– Precis rakt under oss finns resterna av den gamla delen. Efter reformationen så blir slottet kungligt, Gustav Vasa är den första som tar över. Sedan började man bygga om, biskopsgården var lite otidsenlig, det ska vara ett slott. Men det här rummet som vi står i har fungerat som matsal sedan Vasatiden. I slutet av 1700-talet bestämde man att landshövdingen måste ha någonstans att bo och det var tvunget att bli på slottet.
Därefter leds gruppen rum för rum, alla med en alldeles egen historia. Intill matsalen finns "Estelles salong" som är tänkt som en hyllning till Östergötlands hertiginna Estelle, dotter till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som föddes 2012. Rummet stod klart i sin nuvarande form 2014. Väggarna har målats i en lugnande aprikos färg med inslag av guld. Från taket ned till väggpanelen löper grå pelare med Estelles namnchiffer och detaljer ur smyckeskollektionen som Estelle kommer att få använda sig av när hon blir vuxen.
Besökarna fick även ta en tur i slottsträdgården som här och där bjöd in till lite vila i skuggan.
Elisabeth Nilsson som flyttar hem till Nyköping i höst berättar att det med blandade känslor hon slutar.
– Det här har varit mina bästa år. Man får se så mycket och arbeta med samhällsfrågor. Man blir bildad inom områden som man aldrig jobbat med tidigare och får vara ambassadör för länet på ett sätt så jag att kan påverka saker i positiv riktning.
Dagen arrangerades i samarbete med Länsstyrelsen Östergötland och Statens fastighetsverk.