Östgötapolisen återinför problematiskt system

Polisens nya datasystem där alla brott ska skrivas in och utredas har redan kostat 143 miljoner skattekronor – och det fungerar inte.

LINKÖPING2013-11-01 06:30

Östgötapolisen ratade systemet redan i våras, men börjar nu rapportera trafikbrott enligt den nya metoden.

– Vi skyndar långsamt, säger Christian Wehlin, som utsetts till ansvarig för införandet hos östgötapolisen.

Pust står för Polisen Utredningsstöd. När Rikspolisstyrelsen beslutade att Pust ska införas var Östergötland ett av pilotlänen.

Startades trots brister

Systemet visade sig fungera bristfälligt och fick hård kritik. På vårvintern 2013 flyttades Pust över till en ny så kallad teknisk plattform och kördes igång ändå, men grava brister gjorde att Rikspolisstyrelsen tvingades stoppade det nästan omgående.

Konsulter har kritiserat Rikspolisstyrelsen för införandet av Pust och Polisförbundet har varit starkt kritiskt. Men Rikspolisstyrelsen driver nu kravet att landets 21 polismyndigheter succesivt går över till Pust i alla fall.

– Vi såg inga risker med att låta myndigheterna fortsätta. Tvärtom såg vi fördelar med att utbildningarna fortsätter, säger Lena Tysk, ansvarig för införandet vid Rikspolisstyrelsen, till Norrköpings Tidningar.

Gör som RPS säger

I Östergötland utbildas och använder nu Motalapolisen Pust för trafikbrott, den första brottstyp som Rikspolisstyrelsen har bestämt ska tas bort från nuvarande systemet RAR.

– I övrigt inväntar vi kommande direktiv från Rikspolisstyrelsen. Övriga brottstyper som inte finns i Pust idag är pausat, säger Christian Wehlin vid östgötapolisen.

Fler poliser ute

Pust är ett så kallat mobilt utredningsstöd. Poliser ska kunna rapportera in brott och uppgifter redan på brottsplatsen, därmed kunna tillbringa mer tid på fältet och vara mer synlig i samhället. Pust ska också minska administration och pappershantering från första registrering av brottet, under utredning och fram till att ärendet tas upp och döms av i domstol.

På vilket sätt har allmänheten nytta av att polisen får ett sådant datasystem?

– Polisen blir mer synlig. Och allmänheten har rätt att kräva att ärenden som utreds av polisen sköts på ett rättssäkert och effektivt sätt inom en rimlig tid, säger Christian Wehlin vid östgötapolisen.

Finns förutsättningar för det med Pust?

– Där är vi inte idag. Oaktat om det är Pust eller något annat system vi ska få i framtiden, så vill vi alla ha något som är mer effektivt än det vi lever med idag.

Kommer ett fungerande Pust, eller annat system, att frigöra mer polisresurser?

– Man ska se effektiviteten genom hela rättskedjan. Det är inte självklart att en enskild polisman upplever en effektivitetsvinst, initialt kan man till och med tvingas mata in fler uppgifter än i det gamla systemet. Men i slutänden blir det effektivt.

Varför är det svårt att hitta ett datasystem som passar polisens arbete, är ni så speciella?

– Exempelvis hanterar ju polisen tvångsmedel mot medborgare och det gör ingen annan myndighet. Det är svårt att hitta ett system som svarar mot våra specifika behov när det som används är en standardplattform, som ska fungera för många olika sorters verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om