Och det var fler bönder i Östergötland som ville vara med och skapa en god jul för dem som inte har. Det blev en räddningsaktion i dubbel bemärkelse. För lantbrukarna som å sin sida har svårt att få tillräckligt betalt för sina produkter och för människor som hela tiden lever på den yttersta gränsen. Sex bönder har hittills anslutit sig, men även andra matproducenter vill göra ett dignande julbord.
Marie Lönneskog Hogstadius på LRF, beskriver lantbrukarnas situation så här:
– Det är svårt för många bönder och speciellt mjölkproducenterna i Sverige. Ett antal av dem kommer att lägga ner på grund av dålig lönsamhet. Det beror på världsmarknaden och ett överskott på mjölkråvaran inom Europa som pressar priserna. Vill man som enskild konsument påverka det här så ska man välja svenskproducerad mat i allt från kött till mejeriprodukter och då inte glömma bort det i exempelvis valet av ost.
För initiativtagaren David startade det med allvarliga funderingar över om han kan fortsätta överleva som mjölkbonde. I valet och kvalet uppstod viljan att kombinera en politisk aktion med att göra något gott. Men när en enkel handling som att åka över med den egna opastöriserade mjölken till Stadsmissionen omöjliggjordes av vanliga livsmedelslagar så gick frågan vidare till Arla.
– Det är dit jag levererar min mjölk. De var positiva till idén och kunde tänka sig att i sin tur skänka mjölk. Sedan pratade jag med Marie Hogstadius och hon erbjöd sig att skaka fram fler lantbrukare som var villiga att skänka mat. Och i ett samtal med Stadsmissionen, för att se vad det fanns för behov, visade det sig att de inte hade någon julmat alls.
På tisdag, dagen före julafton, ska maten överlämnas till Crossroads och härbärget.
– Det är mellan 40–50 stycken som kommer hit varje dag till matserveringen. Då brukar de bli serverade soppa så det här blir en glad överraskning för dem. säger Elin Sjögedahl på Crossroads.
Bland det som överlämnas finns bland annat prinskorv, köttbullar, potatis, sylta, bröd, ägg, yoghurt och flingor.
– Nu representerar vi hela matlandet Sverige, konstaterar David. Bönderna i Östergötland skänker sina produkter till dem som har det mycket sämre.
Och det gör ingenting om maten skulle räcka längre än bara över julen. Det finns ju ett liv även efter.