Östgötabänken bollade buller

Flygbuller och Ostlänken ventilerades när nio östgötska riksdagsledamöter träffade länsstyrelsens ledning.

Riksdagspolitiker besöker Landshövdingen

Riksdagspolitiker besöker Landshövdingen

Foto: Tord olsson

LINKÖPING2012-09-17 17:08

- Boverkets regler är rimliga och Naturvårdsverkets extremt hårda. Denna skillnad i synen på flygbullret innebär ett stort hinder att bygga i Linköping.

Så summerar landshövding Elisabeth Nilsson debatten om två oförenliga regelverk som lägger en död hand över i stort sett alla byggprojekt i kommunen.

Överklagar allt

Tillsammans med länsrådet Magnus Holgersson bjuder hon varje vår och höst in den östgötska riksdagsgruppen till överläggningar i aktuella frågor på Linköpings slott.

Med på måndagens möte var också Saab som gav sin syn på tolkningsproblematiken och tvånget att ständigt överklaga detaljplaner på grund av flygets bullermatta.

Ministersämjan

Yvonne Andersson (KD) var en av mötets riksdagsledamöter och talar för båda östgötablocken när hon formulerar strategin:

- Vi säger nu att miljöminister Lena Ek och bostadsminister Stefan Attefall får sätta sig ner och diskutera sig samman i frågan om bullerreglerna.

- Att motionera tar för lång tid och därför måste nu initiativet komma från ansvariga ministrar i regeringen, kompletterar Johan Löfstrand (S).

Efterlängtad länk

Ostlänken var med som en annan östgötsk nyckelfråga på dagordningen.

- Vi har ringat in de förberedelser för alla inblandade parter som krävs i processen för att hinna fram till byggstarten 2017, deklarerar Elisabeth Nilsson.

- Här tryckte vi åter igen på att den första etappen måste bli den mellan Linköping och Norrköping eftersom den är ytterst viktig för att klara av pendeltrafiken, förklarade Johan Andersson (S).

Samma valkrets

Länsstyrelsens ledning träffar östgötska toppolitiker fem gånger om året med speciell tonvikt på vår- och höstträffens mer övergripande och strategiska innehåll. Där deltar också fackexperter från olika verksamhetsområden.

Vad är det för vits med ett möte där många frågor redan är riksdagsbeslut och historia?

- Ju mer våra lagstiftande politiker vet om länet desto bättre kan vi hanterar en mängd frågor som är till gagn för länets framtid. Vi har mycket att lära varandra, säger Elisabeth Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om