Östergötland toppar patentlistan

Linköpingsborna är uppfinningsrika. Kommunen ligger högt på listan över antal patentansökningar per år. Det visar ny statistik från Patent- och registreringsverket, PRV.

Att registrera ett varumärke och arbeta upp det handlar om lönsamhet och utveckling, anser Emelie Embretsen Ekmark, varumärkeshandläggare på PRV.

Att registrera ett varumärke och arbeta upp det handlar om lönsamhet och utveckling, anser Emelie Embretsen Ekmark, varumärkeshandläggare på PRV.

Foto:

Linköping2017-03-30 09:44

Med ett 40-tal nationella patentansäkningar under 2015 kommer Linköping på landets sjunde plats efter kommunerna Stockholm, Södertälje, Göteborg, Lund, Malmö och Uppsala. Hela Östergötland med 70 nationella patentansökningar kommer på femte plats.

Men länet toppar listan med flest patentansökningar (34) inom området mekaniska specialmaskiner. Det är Väderstad-verken som står för de flesta patentansökningarna inom det området. Närmast efter Östergötland ligger Stockholms län med 26 ansökningar.

– Det tyder på en stor innovationskraft i Linköping och i länet. Tekniska utbildningar på universitetet bidrar nog också en hel del, säger Emelie Embretsen Ekmark, varumärkeshandläggare på PRV.

Under 2015 gjordes totalt 2 427 patentansökningar i hela landet.

Emelie Embretsen Ekmark besökte på tisdagen Linköping för att träffa representanter för cirka 150 små och medelstora företag och föreläsa om vikten av att ta tillvara sin uppfinning och sitt varumärke.

– Kunder handlar utifrån vad de tycker om varumärket. Stora företag är duktiga på att bygga sitt varumärke och väl medvetna om varumärkets betydelse men många av de mindre kan sakna den kunskapen. Vi från PRV vill väcka tanken och visa att vi också kan hjälpa. Att registrera ett varumärke och arbeta upp det handlar om lönsamhet och utveckling, säger hon.

I Östergötland gjordes 258 varumärkesansökningar under 2015. Den som vill skydda ett varumärke i Sverige kan ansöka hos PRV om registrering av märket (nationell registrering). Varumärkesskyddet ger en ensamrätt som innebär att ingen annan har rätt att använda sig av varumärket vid marknadsföring av samma eller liknande slags varor och tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!