Catrin Furuhjelm är verksamhetschef vid Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping. I slutet av oktober konstaterade hon att trycket på barnakuten hade nått ett "all time high". När hon nu nås av de färska siffrorna, över antalet bekräftade RS-fall mellan vecka 21 och 50 i år, ger hon följande bild:
– Något kanske vi har gjort rätt, vi var tidiga med att gå ut med mycket information redan innan RS-viruset hade kommit, och förhoppningsvis har det haft en positiv effekt. Det är skönt att höra att vi inte var värst drabbade men samtidigt vill jag poängtera att det absolut inte är över. Nationellt ser vi att smittan börjar gå upp igen och det är jätteviktigt att vi håller i.
Vad är de viktigaste smittskyddsåtgärderna enligt er?
– Det är att man skyddar de allra minsta från förkylda individer. Därför uppmanar vi familjer med små barn att hålla de äldre syskonen hemma så mycket som möjligt. Förskolan är en smitthärd, svarar Furuhejlm.
– Sedan hjälper så klart vanliga coronarutiner som handtvätt och att hålla avstånd, fyller verksamhetschefen i.
Enligt Furuhjelm var smittspridningen av RS-viruset som högst i slutet av oktober och ett par veckor in i november. Efter en något lugnare period är trycket på barnakuten uppe på samma nivåer igen. Anledningen är inte främst RS-viruset den här gången utan andra typer av infektioner bland barn och unga.
– 57 barn, på ett dygn, vid akuten var toppnoteringen i oktober. För två veckor sedan hade vi 58 stycken, berättar verksamhetschefen och fortsätter:
– Normalt för oss är kanske 25-30 stycken på ett dygn.
Vad får det för konsekvenser när antalet är så pass högt?
– Det är att man förstås får vänta längre på att få hjälp och att vi prioriterar de allra mest sjuka. Sedan gör det ju att vår personal jobbar väldigt hårt. Vi har fått förstärka bemanningen från andra kliniker på sjukhuset, svarar Furuhjelm.
– Det här är den mest intensiva RS-säsongen som vi har upplevt och den är som sagt inte över än, fortsätter hon.
Enligt Folkhälsomyndighetens siffror har smittspridningen varit som värst, med tusentals fall, i Stockholmsregionen, Västra Götaland och Norrbotten. I Region Örebro är antalet bekräftade fall 635 stycken.
– Precis som med coronaviruset finns det regionala skillnader i smittspridningen. Det är oförutsägbart, konstaterar Furuhjelm.