I december beslutade regeringen att inrätta en ny myndighet – jämställdhetsmyndigheten som ska börja sin verksamhet 1 januari 2018. Den myndigheten skulle ha tagit över verksamheten mot hedersrelaterat våld som bedrivits med bas i Östergötland i tio år. Det var ett förslag i regeringens budgetproposition för 2017.
Detta har upprört känslor i länet. Under de åren som länsstyrelsen i Östergötland har haft uppdraget att vara nationell samordnare har medarbetare skaffat sig en stor erfarenhet och kompetens i de frågorna. De kunskaperna har man också spridit vidare till övriga landet. Just de viktiga och specifika frågorna kring hedersproblematik skulle kunna tappas bort på en myndighet som ska ha fokus på många frågor inom jämställdhetsarbetet. Och en stor del av erfarenheter härifrån skulle gå förlorad. Det var detta som oroade både Elisabeth Nilsson och Juno Blom, utvecklingssamordnare på länsstyrelsen som är en av landets mest kompetenta när det gäller hedersproblematik.
– Men det är upp till politikerna att fatta beslut så vi valde att fokusera på att göra vårt jobb bra, säger Juno Blom.
Motförslaget från Östergötland var att alla länsstyrelser får ett förstärkt uppdrag kring de här frågorna och att arbetet samordnas av länsstyrelsen i Östergötland. Och nu får Östergötland som önskat, och behåller uppdraget. Åtminstone till 2020.
– Det är vi glada för. Vi har haft en diskussion och regeringen har lyssnat på oss. Vi har fått ett stort förtroende för att fortsätta med vårt uppdrag. Förslaget om att flytta den verksamheten har väckt ett stort engagemang hos många människor, säger Elisabeth Nilsson.
Även Juno Blom är nöjd med beslutet.
– Det känns bra såklart. Under många år har vi fått äran att arbeta med det här så jag är glad över att vi får fortsatt förtroende av politikerna, säger hon.
Mot slutet av 2020 ska uppdraget utvärderas.
– Mot bakgrund av utvärderingen görs ställningstagande om i vilken form verksamheten fortsatt bör bedrivas, säger Åsa Regnér, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister, i en kommentar till Corren.
Juno Blom tycker att det är bra att arbetet följs upp.
– Det är viktigt att kvalitetssäkra och kontrollera uppdraget, säger Juno Blom.