OSlagbara tv-rätter

OS. Två bokstäver som legitimerar att käka framför tv:n. Hämtpizza är nog inte alltför ovanligt i de tider som stundar, men ärligt talat, en pizza framför tv:n varje OS-dag gör varken plånboken eller magen glad. Tråkigt men sant. Fixa istället din egen OS-meny med snabblagad mat som du kan sle-va i dig utan att släppa rutan med blicken. Låt spelen börja!

Foto:

LINKÖPING2002-02-07 14:06

Matiga mackan
Det här är en av mina favvomackor och den är perfekt att fixa till under den lååånga invigningsce-remonin. Vitkål tänker du, blä, men det är faktiskt inte så tokigt, bara den strimlas fiiint.

  • 4-6 personer
    8 brödskivor av valfri sort
    1 färdiggrillad kyckling (eller 4 kycklingfiléer)
    300 gram vitkål
    2 morötter
    1 röd lök
    10 cm gurka
    10 rädisor
    1 röd paprika
    4 tomater
    dressing
    2 msk vinäger
    1 tsk oregano
    saft från 1/2 citron
    grillkrydda
    svartpeppar

Bena ur kycklingen och dela den i mindre bitar. Strimla vitkålen och morötterna fint. Skiva rödlö-ken, strimla gurkan, rädisorna, paprikan. Hacka tomaterna i stora bitar. Vänd ner ingredienserna i en stor skål. Rör ihop dressingen och häll den över salladen. Bröd underst, sallad överst.

Marathonburgare
En grekisk variant av den amerikanska hamburgaren. En OSlagbar kombination.

  • 4 personer
    4 pitabröd
    400 g nötfärs
    100 g fetaost
    ½ dl svarta urkärnade oliver
    0,5 tsk salt
    0,5 dl ströbröd
    1 ägg
    svartpeppar
    oregano
    olivolja
    isbergssallad
    tomat
    rödlök
    feferoni
    tsatsiki
    2 dl matlagningsyoghurt
    2 vitlöksklyftor
    salt
    En halv riven gurka (har du ingen hemma så använd en morot istället)

Hacka oliverna och blanda ner i färsen tillsammans med salt, ströbröd, ägg, svartpeppar, oregano. Blanda och forma smeten till fyra biffar. Tryck ner fetaosten i biffarna och stek i lite olivolja. Blanda yoghurten med den rivna gurkan, pressa i vitlöken och salta. Värmen brödet snabbt i mikron. Stuffa den med en burgare, sallad, tomat, rödlöksringar och fefe-roni. Ringla tsatsiki över och tryck ihop. Grönare: Quornfärs istället för nötfärs

Pastagratäng
Mycket tv blir det, ladda med kolhydrater så att du inte ger upp innan finalerna börjar.

  • 4 personer
    400 g pasta
    1 paket bacon
    250 g hackad spenat
    1 burk lätt creme fraiche
    150 g ädelost
    2 vitlöksklyftor
    1/2 tsk salt
    svartpeppar

Koka pastan och stek baconen. Tina spenaten och krama ur vätskan. Hacka osten och vitlöken och blanda ner tillsammans med spenaten i pastan. Rör ner creme fraiche, salta och peppra. Häll över pastaröran i en ugnsform och toppa med bacon. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter i 225 grader. Smalare: 250 g keso blandat med 2,5 dl mjölk istället för creme fraiche Grönare: Soltorkade tomater istället för bacon.

Pizzapiruetter
En matig variant av kanelbullar.

  • deg ½ paket jäst
    2 dl fingervarmt vatten
    1 msk olja
    5-6 dl vetemjöl
    ½ tsk salt
  • Fyllning:
    1 dl färdig krossad tomat eller egen tomatröra
    1 lök 100 g rökt skinka eller någon lyxig italiensk skinka
    2 dl lagrad riven ost
    2 msk oregano
    1 ägg till pensling

Gör en vanlig pizzadeg, alltså smula jästen i en bunke, häll över den fingervarma vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olja och mjöl och knåda lätt till en deg, spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela under tiden skinkan i mindre bitar, hacka löken och riv osten. Knåda degen lite till och kavla sedan ut degen till en bakplåtsstor rektangel. Bred ut tomatkross, skinka, lök och ost (spar lite ost till garnering). Rulla ihop som en rulltårta från långsidan och skär i två centimeter tjocka skivor. Tryck ut skivorna på bakplåtspappersklädd plåt. Vispa ägget och pensla sedan bullarna, strö lite ost över och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Curlingpaj

  • 4 personer
    4 mindre pajformar, 16 cm i diameter
  • Pajdeg:
    4 dl vetemjöl
    125 g margarin
    4 msk vatten
  • Äggstanning:
    2 ägg
    2 dl mjölk
    salt och peppar
    tabascostänk
  • Fyllning 1:
    En näve soltorkade tomater
    2 dl lagrad ost
    100 g champinjoner
  • Fyllning 2:
    100 g salami
    1 röd chili
    125 g mozarella
    1 tsk basilika

Blanda ihop degen och låt den vila en halvtimme i kylen. Tryck ut i formerna och grädda den i 10 minuter mitt i ugnen i 200 grader. Fyllning 1: Hacka tomaterna, skiva svampen och riv osten. Ös ner i två av skalen. Fyllning 2: Hacka chili, skiva salamin och mozarellan. Ös ner i de två andra skalen och strö basi-lika över.

Amerikanska brownie
Salt Lake Brownie Guld i sikte? Fira med en amerikansk brownie.

  • 150 g smör
    150 g choklad
    1,5 dl socker
    3 ägg
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl valnötter

Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen, koka upp smöret och häll det över chokladbitarna. Häll äggsmeten i chokladen. Hacka valnötterna och blanda med de torra ingredienserna och rör ner i chokladsmeten. Häll i en form med måtten 20x25m har du ingen så gör en av bakplåtspapper (an-vänd häftklammer i hörnen). Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Det ska vara kladdigt inuti. Tips: Den bästa chokladen till matlagning är den som innehåller mellan 50 till 70 procents kakao Variera: Kanel eller jordnötter istället för valnötter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!