Konkursförvaltare Mats Emthéns pressrepresentant, Henry Stenson, säger till Corren att inga avtal finns klara i dagsläget.
Enligt honom ska vissa av skolorna som tillhör JB-koncernen ha lovats bort för billigt och andra för dyrt. Avtalen omförhandlas därför för att få in pengar till konkursboet och säkra att skolorna hamnar hos kompetenta ägare. Vad som är fallet i Linköping kan han inte säga.
– Det finns alla möjliga varianter i det här, jag vet inte hur det var i Linköping.
Har avtalen rivits?
– Alla avtal tas upp till ny behandling när en konkursförvaltare tagit över.
Att Anders Hultin ska ta över i Linköping är alltså inte klart?
– Nej, det är inget som är klart. I dagsläget finns inga klara avtal för någon av JB-skolorna.
Kan du ge något besked om vem det blir?
– Nej, jag vill inte i förväg säga någonting om det.
Inga garantier
Enligt Henry Stenson finns det heller inga garantier att avtalen blir klara innan höstterminens start.
– Vi vill hitta lösningar så fort som möjligt så att elever, föräldrar och personal vet vad som gäller. I det här fallet rör det sig om 30 skolor som JB Education lämnat efter sig. Skolorna ska bedömas individuellt och det tar tid.
Lång process
Innan ett avtal blir klart ska konkursförvaltaren ta hänsyn till flera saker. Skolorna ska säljas till ett rimligt pris för att skydda kreditgivare, det måste finnas ett ordentligt ekonomiskt underlag samt elevunderlag för att driva skolan vidare. Skolinspektionen ska sedan bedöma kompetenser på skolan, ägarens lämplighet och förmåga att driva verksamheten innan de ger sitt godkännande.
– Vi hoppas kunna ge besked om de första avtalen redan nästa vecka men det är inget jag kan garantera, säger Stenson.
”Kommunens ansvar”
Om ett avtal inte skulle finnas klart till starten på höstterminen och skolan läggs ner blir det respektive kommuns uppgift att ta hand om eleverna.
Tommy Johansson, utbildningschef i Linköping, säger att man förberett sig på det värsta.
– Vi följer frågan noga, säger han.
Tar in elever som vanligt
Konkursförvaltare Mats Emthén är den som nu har tillståndet att bedriva skolan, därför tar kommunen in nya elever till John Bauer även i år då man inte fått några signaler om att Emthén ska lägga ner verksamheten.
– Vi följer våra rutiner, vi ser det som att skolan har en ägare, även om det nu råkar vara en konkursförvaltare.
Vad händer om skolan läggs ner?
– Då kommer förstaårselever placeras på sitt andrahands- eller tredjehandsval i stället. Andra- och tredjeårselever kommer att placeras ut i andra skolor och klasser.
Vad händer med personalen?
– Eftersom de är anställda i ett privat bolag förlorar de jobben om skolan läggs ner. Förhoppningsvis kan de få nya anställningar där eleverna placeras ut, säger Johansson.
Corren har utan framgång sökt Anders Hultin för en kommentar.