– Det finns inte något sätt att beskriva vad man gör, men det är sjukt spännande. Den här vägen är som ett öppet fält. Först när man gjort det, så vet man vart man hamnade. Det finns liksom ingen mall, det är hela grejen, säger civilingenjören Oskar Andersson, 25 år.
Han är en av fem antagna till företagsinkubatorn Leads traineeprogram. När vi träffar dem i Leads moderna kontorslokaler i Mjärdevi har de en dryg månad kvar av den halvårslånga anställningstiden. Efter det är framtiden oviss.
– Det krävs att man är en sån som tycker att det kittlar lite att inte veta. Oavsett vilken roll man har i bolagen behöver man ha en mycket högre osäkerhetstolerans. Det är en noggrann process att välja ut traineerna, de utvalda är expansiva personligheter och vår roll är att hjälpa dem att utvecklas. Vi vill ha bredd och gärna ha ett team som kompletterar varandra, säger affärscoachen Åsa Glavich, som är en av de ansvariga för traineeprogrammet.
Men när vi ställer frågan vad de jobbar med, så blir det först tyst. De nya idéerna är affärshemligheter och trots att de gör sitt bästa att förklara allt annat är det svårt att sätta ord på det. Det är komplext. Och abstrakt.
Men vad säger ni att ni jobbar med när ni är på fest?
Frågan möts av skratt, men också några igenkännande suckar.
– Affärsutveckling.
Affärscoachen Stefan Asplund, som tillsammans med Åsa ansvarar för programmet, gör ett försök att förklara. Han beskriver det som att de översätter nya forskningsframsteg till något som kan bli till nytta i samhället. Medan traineerna utvecklas arbetar de med att bygga företag utifrån nya högteknologiska idéer.
De nya idéerna är inom fyra huvudsakliga teknologiska områden: energi, medicin, jordbruk och visualisering. Men tekniken i sig hjälper inte, hur avancerad den än är, om det inte finns ett användningsområde. Det är kärnan i uppdraget – att hitta användningsområdet.
– Tekniken är hur cool som helst, men vi lägger också massor av tid på att förstå hur den fungerar. Som ett helt nytt material till solceller, så nytt att det inte finns någon marknad än. Där har vi hittat en samarbetspartner så att de kan inleda ett pilotprojekt, säger civilingenjören Johanna Kästel, 27 år.
De fem som antagits är huvudsakligen ingenjörer inom vitt skilda områden, som kemi, miljö och medicinteknik, men det finns även vissa med utbildningar inom ekonomi och psykologi. Yrken där det ständigt råder kompetensbrist. Varför har de då valt en projektanställning på sex månader utan att ens veta om några av idéerna blir till verklighet, än mindre till framgångsrika företag?
– Det är ascoolt med deeptech, det rör sig så snabbt framåt och man får första parkett mot framtiden. Jag har jobbat på stora bolag, men har aldrig känt mig så död som då.
Johanna skrattar lite när hon säger det. Hon har aldrig varit främmande för att driva eget företag. Ett eller flera, säger hon med glimten i ögat.
– Jag brukar summera det som att jag är rädd för tillsvidareanställning.
Civilingenjören Mirna Fatrous, 29 år, har tidigare deltagit i Leads sommarversion av traineeprogrammet som kallas Sommarmatchen.
– Jag älskar kombinationen av teknologi och företagande. Jag var med i Sommarmatchen 2021 och det var så roligt. Länge har jag känt att jag skulle vilja hålla på med just det, hur man tar något från idé till marknad. Så när jag fick möjlighet var det ingen tvekan om att tacka ja. Vi riskerar ju ingenting här heller jämfört med om startar ett företag själv utifrån en egen idé.
Det har tidigare rapporterats om att unga byter arbete oftare än äldre generationer. Kanske är det en generationsfråga? Men det håller de inte med om.
– I min umgängeskrets har de flesta valt den säkra vägen, säger Mirna.
För de fem vi har träffat är framtiden fortfarande oviss, men för de tidigare sex omgångarna av traineer har det funnits olika vägar framåt.
– Några har fått precis såna roller som under traineetiden, vissa har startat konsultfirmor och genomför samma arbetsuppgifter åt befintliga bolag. Några har stannat som projektledare hos oss. Vissa har gått vidare till mer vanliga jobb. Så det är en spridning, men många håller sig kvar i startup-världen. Man odlar sitt nätverk och vi har fått höra att traineeprogrammet är tungt vägande i framtida rekryteringsprocesser, säger Åsa Glavich.