Osäker budget i Linköping

Kommunens ekonomi är god, men osäker. Det är oklart vad regeringens kommande vårproposition kommer att betyda för kommunen, och prognosen för skatteintäkterna är inte klar.

Linköping2015-03-18 07:00

LINKÖPING

– Det finns områden där vi kan vänta oss ökade kostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Micko (S). Påfrestingarna på ekonomin kommer inte att minska.

Bland annat räknar kommunen med att befolkningsförändringarna, som betyder att de äldre blir fler men också att fler barn föds, kommer att kosta allt mer de närmaste åren.

Så har det varit i hela landet de senaste tio åren och de kommande fem åren förväntas behovet av resurser öka än mer.

I Linköping beräknas skatteintäkterna öka rejält, eftersom lönerna ökar och pensionsinkomsterna stiger.

– Vi tror att kommunen får ökade intäkter, säger Lena Micko, men nämnderna kommer ändå att tvingas prioritera.

Om man utgår från Sveriges kommuner och landstings senaste prognos för skatt, pris och lön, så har Linköpings resultaträkning ett minus för nästa år med 84 miljoner kronor, och minus 137 miljoner för 2017. I slutet av april kommer en ny prognos.

– Jag funderar på hur de ska få ihop hela sin ekonomi, säger Paul Lindvall (M). Jag tyckte först att det var en utredningskoalition, men nu börjar det bli en utgiftskoalition.

Omsorgs- och socialnämnderna jobbar för att korta ner placeringstiderna på hem för vård och boende och i familjehem. Socialnämndens kostnader för långvarigt ekonomiskt bistånd har ökat kraftigt de senaste åren i Linköping. Andelen vuxna biståndsmottagare som får bistånd i tio-tolv månader om året, det som kallas långvarigt ekonomiskt bistånd, är näst störst i Sverige, bara överträffat av Södertälje.

Barn- och ungdomsnämnden är den allra största nämnden med en budget på nära 2,67 miljarder i år och 2,73 miljarder kronor året därpå. Äldrenämndens budget är 1,08 miljarder i år och 1,09 miljarder nästa år medan omsorgsnämnden får 1,04 miljarder kronor i år och 1,06 miljarder 2016. Budgetramarna för 2017 och 2018 är ungefär lika stora.

I slutet av augusti ska kommunens nämnder lämna in sina budgetförslag. Totalt beräknas de kommunala nämndernas verksamhet kosta 7,28 miljarder kronor det kommande året och 7,3 miljarder de närmaste tre åren.

I oktober och november behandlar kommunstyrelsen budgetförslaget och i slutet av november ska fullmäktige besluta om budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om