Kristina Edlund (S) är kommunstyrelsens ordförande och högsta ansvariga politiker i Linköping. Hon är väl medveten om att många människor hamnar helt utanför bostadsmarknaden och är hänvisade till akutbostäder eller tillfälliga lösningar hos vänner. Allt kokar ner till ett övergripande problem: Bristen på billiga bostäder.
Under 2016 ska Linköping ta emot 400 nyanlända enligt anvisningslagen och kommunen är skyldig att ordna bostad för dem. Hur ska ni klara det?
– Med en kombination av åtgärder. Vi kommer att bygga fler modulhus och Stångåstaden har avsatt 100 lägenheter. Dessutom vill vi börja skriva kommunala kontrakt med fastighetsägare. De kommunala kontrakten är till stor del riktade till nyanlända, säger Kristina Edlund.
Linköpings kommun har redan 250 sociala kontrakt. Det betyder att kommunen hyr lägenheter som man sedan i sin tur hyr ut till människor som är under utredning på socialförvaltningen. Kommunala kontrakt ska fungera på samma sätt, men med en annan målgrupp.
Men om ni skriver sådana kontrakt och hyr ut lägenheterna till vissa grupper så blir det ju färre lägenheter till andra människor som inte har så gott om pengar?
– Ni journalister vill gärna ställa grupper mot varandra. Det kan hända att människor som står i bostadskö får vänta lite längre, men det rör ju sig i så fall om människor som redan har en egen bostad.
– För oss är den stora utmaningen att klara människor som står längst från bostadsmarknaden.
Det byggs mycket bostäder i Linköping just nu, men allting är väldigt dyrt. Varför byggs det inte bostäder för låginkomsttagare?
– Det får du fråga alliansen om. Under sin tid vid makten använde de sig inte av det starkaste verktyget vi har, Stångåstaden, för att få fram fler hyresrätter. Nu har vi gett Stångåstaden direktiv om en kraftig ökning av bostadsbyggandet.
Men Stångåstadens nybyggda lägenheter har ju också jättehög hyra, mycket högre än vad de ekonomiskt utsatta grupperna klarar av?
– Att sänka byggkostnaderna är den största utmaningen. Vi tittar på många olika möjligheter just nu.
Ett stort problem är att många billiga lägenheter försvinner för att de renoveras och får höga hyror. Kan kommunen göra något åt det?
– Det är viktigt att det finns lägenheter som inte är i toppskick, inte minst för unga människor som behöver en första bostad till låg hyra. Vi för samtal med fastighetsägarna om detta, och jag upplever att de lyssnar.
Hur många modulhus blir det i Linköping?
– Det kommer att byggas ett antal modulhus i Vidingsjö, och det blir säkert flera i andra stadsdelar. Jag ser dem som en tillfällig lösning och hur många det blir sammalagt är inte klart, säger Kristina Edlund.
Vad gör ni mera?
– Vi har just tillsatt en boendesamordnare som ska arbeta med de här frågorna. Och så för vi diskussioner med bostadsrättsföreningar om att hyra en del av deras bostäder genom andrahandskontrakt, säger Kristina Edlund.