Det säger Nils Hydén, ordförande i Saco-styrelsen på Nationellt forensiskt centrum, NFC. Fackstyrelsens samtliga elva ledamöter och suppleanter, avgick på årsmötet i december i protest mot ledningen vars "toppstyrning" och ovilja till samarbete gjorde det fackliga arbetet svårt och "fruktlöst". Den förklaringen till avhoppet redovisade styrelsen själv på polisens hemsida för personal.
NFC analyserar polisens bevismaterial i brottsutredningar och har sitt säte i Linköping. Den är sedan 2015 en del av Polismyndigheten. NFC:s fackstyrelse ansåg sig ha varit motarbetad av ledningen under en längre period men konflikten kulminerade under hösten. Det finns flera saker som de är djupt oroade över.
– Bland annat kan viktiga DNA-spår missas på de åtta nya forensiska stationerna, vilket kan leda till misslyckade brottsutredningar. De nya laboranterna ska snabbutbildas på några dagar. Det kan jämföras med en avsevärt längre upplärning i Linköping, en tid som behövs för att kunna nå rätt kompetens. Vi vet att erfarna forensiker vid fler tillfällen har räddat spårsäkringar som riskerade att bli fel eftersom dessa utförts utan tillräcklig kunskap och det är givetvis inte dessa medarbetares fel, säger Nils Hydén, som nu är före detta ordförande.
Är det en facklig sak?
– Många av våra medlemmar är rädda för att göra fel, de inser till fullo konsekvenserna av det. De vänder sig till oss och ber om hjälp. Det är självklart stressande att tvingas utföra ett arbete med känslan av otillräcklighet. Här finns också uppenbara arbetsmiljöproblem. Man kan ju undra om utredare, kriminaltekniker och åklagare känner till hur det går till i dag.
Under 2019 genomgick NFC – som då hade ansvar för kriminaltekniska laboratorier i Linköping, Stockholm, Malmö och Göteborg – en stor omorganisation. Efter omorganisationen finns det laboratorier i ytterligare åtta städer som NFC nu också ansvarar för. Mitt under den stora förändringen påbörjade arbetsgivaren även förberedelser för att förlänga arbetstiden för de anställda – som enligt anställningsavtal jobbade vanlig kontorstid och hade flexarbetstid. Det var då som konflikten mellan NFC:s nuvarande ledning och fackföreningarna fördjupades.
Förlängningen av arbetstiden uppfattade NFC:s ledning, med chefen Helena Trolläng i spetsen, och de två största fackförbunden, Saco och ST, helt olika. Trolläng hävdade att förändringen skulle förkorta NFC:s handläggnings tider. Fackliga representanter menade däremot att det handlade om en försämring av arbetsvillkor – utan att ledningen kunde presentera ett konkret underlag för den påstådda förkortningen.
Förhandlingen om förlängda arbetstider avslutades i somras, i oenighet. Flera viktiga verksamhetsdelar har nu fått de nya arbetstiderna med kvälls- och helgarbetet. Nya scheman börjar gälla 18 januari och berör till en början åtminstone ett 100-tal medarbetare.
– Många av våra medlemmar är småbarnsföräldrar. När de tog jobbet på NFC anade de inte att man ska jobba kvällar och helger. På sina håll fick deltidsarbetande föräldrar inte veta att de kunde lägga sina deltidstimmar så att man inte behövde jobba kväll. Det är deras rättighet enligt föräldraledighetslagen, men arbetsgivaren nämnde inte det.
Arbetsgivarens hantering av risken för coronasmitta har länge, enligt facket, varit bristfällig och i strid med Folkhälsomyndighetens restriktioner.
– Arbetsgivaren har inte uppmuntrat till hemarbete, har inte skaffat extra skärmar, datorer, dockningsstationer eller annan utrustning. Tvärtom, medarbetarna tilläts inte att ta hem utrustningen. Smittspridningshämmande åtgärder har vidtagits sent under hösten och först efter fackens och huvudskyddsombudets upprepade påpekande.
Enligt Nils Hydén ser fackliga representanter inte längre någon möjlighet till ett fortsatt fackligt arbete. Det handlar inte bara om misslyckade förhandlingar eller coronahanteringen – det handlar om helheten.
– Det handlar om hela arbetsmiljön och om rätten till information. Vi vill se underlaget som visar att längre arbetstider ska leda till förkortade handläggningstider. Vi vill veta hur arbetsgivaren tänker behålla alla kvalificerade medarbetare och experter med tanke på det fortsatt mycket utbredda missnöjet mot ledningen. Jag är rädd för att många experter kommer att lämna NFC, vilket kan ha katastrofala konsekvenser för verksamheten.