Oro när Reaktiva måste spara

En stroke eller Parkinsons sjukdom, en trafikolycka eller en hjärntumör. En hjärnskada kan drabba vem som helst, mitt i livet. Ett exempel är Anneli Jansson som 2005 fick en stroke, 38 år gammal.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-04-19 15:15

Hon behöver Reaktiva, säger hon. Det är kommunens rehabiliteringsverksamhet för hjärnskadade. Dit går Anneli för gemenskapens och kamratskapets skull, för att träna upp sina datorkunskaper och hålla sig igång.

Nu hotas verksamheten. Pengar måste sparas.

I juni förra året föreslogs nedläggning av Reaktiva och i augusti tog omsorgsnämnden beslutet. Förhoppningen var att Region Östergötland skulle ta över verksamheten, men så blir det inte. Det är kommunen som är ansvarig för daglig verksamhet och för rehabilitering när patienten är medicinskt färdigbehandlad.

Deltagarna har protesterat. Flera har skrivit brev till kommunens omsorgsnämnd, en namninsamling har lämnats in, politikerna bjöds in till ett möte.

Nu vill kommunen hitta något sätt att rädda något av verksamheten.

– Såväl politiker som tjänstemän känner väl till att verksamheten Reaktiva är uppskattad och fyller en viktig funktion, skriver omsorgskontoret till deltagarna i verksamheten. Arbete pågår för att finna en lösning.

Samtidigt kräver inte lagen att kommunens ska bedriva den här verksamheten. När omsorgsnämndens underskott kräver åtgärder blir den därmed möjlig att skära bort.

– Nedskärningar görs på dem som inte själva kan föra sin egen talan, säger Bernd Mathiesen, anhörig.

Reaktiva finns i Kärna Centrum, kostar två miljoner och har 3,1 årsanställda. Hit kommer bortåt 40 personer i yrkesverksam ålder en, två eller tre gånger i veckan för att träffas, prata, träna på datorn, laga mat, spela spel. De kan ha fysiska funktionsnedsättningar och sådana som inte syns utanpå: koncentrations- och minnesproblem, stor trötthet, depression, kommunikationssvårigheter, sänkt självförtroende. De är medicinskt färdigbehandlade men konsekvenserna av skadan eller sjukdomen påverkar resten av deras liv.

– Deras roller har förändrats, som make/maka, förälder och kollega. Det sociala sammanhanget har förändrats, strukturen på veckan, gemenskapen, säger Catharina Neij som är arbetsterapeut.

En har varit datatekniker, en annan var administratör och en tredje var elektriker och egen företagare. Bernd och Birgitta Mathiesens son Erik var 27 år och nyutbildad polis 2006 när han hamnade i en svår krock och fick allvarliga hjärnskador. I dag bor han i en egen lägenhet och har assistenthjälp dygnet runt.

– Reaktiva är det enda riktiga andningshålet för honom i vardagen, säger Bernd Mathiesen. Han får struktur och kontinuitet, han träffar andra i en liknande situation.

När besparingsförslaget lades fram förra våren beslutade sig personalen på Reaktiva för att göra en konsekvensbeskrivning.

– Den konsekvensbeskrivningen tycker vi nog att omsorgskontoret borde ha gjort, säger Annika Stenman, arbetsterapeut. I den här frågan har saker och ting skett i fel ordning. Beslutet att lägga ned och överlämna verksamheten togs till exempel innan man hade diskuterat med regionen om att ta över verksamheten.

Daniel Andersson (L), ordförande i omsorgsnämnden, säger att politikerna bedömde att verksamheten borde vara ett ansvarsområde för Region Östergötland.

– Det fanns inte tid till förhandlingar före beslutet, säger han. Nu försöker vi hitta olika sätt att utveckla verksamheten. Efter sommaren kan förändringarna bli verklighet.

Ovissheten skapar stor oro bland deltagarna.

– För många av oss är det här den enda möjligheten till sociala kontakter och aktiviteter, säger Hans Lindblad. Vi har också rättigheter, precis som andra grupper i samhället. Är vi inte alls värda att satsa på?

I Linköping finns inga andra rehabiliterande insatser för människor med förvärvade hjärnskador.

– I det akuta skedet satsar sjukvården massor på att vi ska få behålla så mycket av våra förmågor som möjligt, säger Jan Kihlberg. Det är otroligt kortsiktigt att inte ta vara på en verksamhet som fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om