Oro kring balerna även i år – flytt har diskuterats

Sätter inte restriktionerna käppar i hjulen för abiturientbalen så gör ekonomin det. Balkommittéerna kämpar för att få ihop det, och en flytt från Saab arena har varit på tal för att lösa situationen.

Datumen för årets baler är 21/5 (Katedral), 28/5 (Birgitta och Folkunga, Drottning Blanka, Fria lärov., MTU, Real, S:t Lars, Thorén business school) samt 4/6 (Berzan, Ljunkan, Klara, Framtidsgymn.).

Datumen för årets baler är 21/5 (Katedral), 28/5 (Birgitta och Folkunga, Drottning Blanka, Fria lärov., MTU, Real, S:t Lars, Thorén business school) samt 4/6 (Berzan, Ljunkan, Klara, Framtidsgymn.).

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2022-03-16 20:15

Coronapandemin har stoppat de senaste två årens baler, men när restriktionerna hävdes i februari kunde årets studenter börja drömma om att få dansa.

Förberedelserna går dock inte problemfritt. Balkommittéerna har svårt att lösa ekonomin, vilket fått dem att fundera på en flytt från Saab arena. På sociala medier gick de i veckan ut med information om läget och presenterade två alternativ, som även gick att rösta på:

1) Vara kvar i Saab arena men till en högre avgift; 1 100 kronor per person istället för 1 000.

2) Flytta balen till billigare Stångebrohallen, och då behålla ordinarie pris på 1 000 kronor.

– Just nu lutar det åt Saab arena. Det har majoritet och då måste vi gå efter det även om det är tråkigt att höja priserna, säger Filippa Gabrielsson, Folkungaskolans balgeneral.

– Majoriteten vill Saab arena, kanske extra mycket nu. Eftersom balen inte varit på två år blir det en väldigt stor händelse som nästan alla 03:or längtar efter. 01:orna och 02:orna fick ju inte ens chansen, säger Jabina Holmström, Katedralskolans dito.

undefined
Många studenter har varit oroliga för att även årets bal ska ställas in, men balkommittérna ger lugnande besked: "Jag skulle säga att det är ganska självklart att det blir av", säger Jabina Holmström.

Det är just pandemin och de två inställda balerna som satt dem i en knepig sits. Normalt brukar föregående år ge ett överskott och en bra startsumma.

– Nu ligger vi back. Alla inkomster vi får är ju elevernas balavgifter och biljettpengar från föräldrar som kollar, säger Jabina Holmström.

Ännu en förklaring till att balen hotats även i år är att träningarna inte kom igång som planerat i februari. Frågorna från oroliga elever har strömmat in till balkommittéerna, som dock haft svårt att ge besked. 

– Det är bara ett par veckor sedan vi fick klartecken från kommunen och smittskyddsläkaren, berättar Filippa Gabrielsson.

Både hon och Jabina Holmström är dock övertygade om att allt kommer att lösas.

– Många är stressade, och vi kan inte lova något, men förhoppningsvis kommer vi igång inom två veckor, säger Filippa Gabrielsson.

– Baltränarna som har gjort det här i många år tycker att vi har gott om tid. Om de inte är oroliga ska inte vi heller vara det, säger Jabina Holmström.

Från tränarhåll ber man dock balparen om extra disciplin.

"Mycket av ansvaret ligger hos er, när träningarna sätter igång MÅSTE ni dyka upp på samtliga tillfällen. Frånvaro är oacceptabelt och drygt mot era vänner", skriver Gabriel Gerfort Nanneson, en av fyra tränare, på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!