Ornitologer rasar över Plantagon-beslut

Länsstyrelsen avslår två fågelklubbars överklagande av Plantagon-bygget. Därmed har växthusprojektet tagit sig förbi ännu ett hinder.

Konsekvenser. När växthuset Plantagon byggs i Linköping hotas fågellivet, enligt ornitologer. "Observera att det här egentligen inte handlar om själva Plantagon,  utan det handlar framför allt om själva tilläggsbebyggelsen som är planerad", säger Kjell Carlsson, ordförande för Östergötlands ornitologiska förening.

Konsekvenser. När växthuset Plantagon byggs i Linköping hotas fågellivet, enligt ornitologer. "Observera att det här egentligen inte handlar om själva Plantagon, utan det handlar framför allt om själva tilläggsbebyggelsen som är planerad", säger Kjell Carlsson, ordförande för Östergötlands ornitologiska förening.

Foto: Sweco/Plantagon

Linköping2014-10-22 20:23

I juni i år antog miljö- och samhällsbyggnadsnämnden detaljplanen för området där Plantagon international AB vill skapa en demonstrationsanläggning. Företaget planerar att bygga ett 60 meter högt växthus utmed vägen mot Gärstad, strax innan E4. Syfte med byggnaden är att förse storstäder med mat.

Östergötlands ornitologiska förening och Linköpings fågelklubb befarar dock att bygget kommer att påverka fågellivet i de närliggande dammarna negativt och valde därför att överklaga nämndens beslut till länsstyrelsen. Fågelklubbarna anser att det föreligger risk för "betydande miljöpåverkan" och att en miljökonsekvensbeskrivning därför ska genomföras. Dessutom anser man att en sådan borde göras med tanke på områdets närhet till Natura 2000-området Västra Roxen.

Länsstyrelsen gör dock inte samma bedömning och väljer att avslå överklagandet. Något som förvånar Kjell Carlsson, ordförande för Östergötlands ornitologiska förening.

– Att man inte ens kan tänka sig att göra en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning förstår jag faktiskt inte med tanke på digniteten som finns i de här vattendragen. Jag tycker att det är jättekonstigt, säger han.

Området är bland annat det enda i Östergötland och ett av få i landet där den svarthalsade doppingen häckar, enligt Kjell Carlsson. Ornitologerna bedömer att fågelarten kommer att försvinna från platsen om byggplanerna blir verklighet. Särskilt med tanke på att strandskyddet upphävs på platsen, enligt den godkända detaljplanen.

­– När man planerar bebyggelse ner till ett tiotal meter från strandkanten har jag mycket svårt att se att så pass skygga fåglar som doppingar ska bli kvar där, säger Kjell Carlsson.

Fågelklubbarnas sista chans att påverka detaljplanen är att inom kort överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

– Vi har inte fattat beslut om det ännu, men omöjligt är det inte, säger Kjell Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!