Traditionen bjuder att manskören – som inte längre heter Lihkören utan Linköpings studentsångare – friskar i med en ordentlig vårhälsning på Borggården på valborgsmässoafton. Kören leds av Linköpings universitets director musices Christina Hörnell och firar 45-årsjubileum i år. Men några ålderskrämpor gick inte att skönja i de klassiska vårsångerna. Hörnell talade om liknande vårtraditioner i länder i vår närhet och hon påminde även om den kvinnliga studentkören Linneas 20-årsjubileum.
Studentkåren Linteks ordförande Erik Claesson tackade Linköpings kommun för det nära samarbetet med universitetet, och kopplade det till att LiU fått utmärkelsen Årets studentstad:
– Vi är det enda universitetet som fått den utmärkelsen två gånger. Det är ett bevis på att studenterna tycker om att studera här i Linköping.
Han påpekade också att studenternas valborgsfirande i Linköping har gått igenom olika faser.
– Från en sillunch i Vallarondellen till det fina firandet i Trädgårdsföreningen. Sedan blev han allvarlig och talade om att vissa fortfarande tror att studentaktiviteter bygger på att dricka alkohol.
– Alkoholkonsumtionen bland studenter har aldrig varit lägre. Det finns många studentföreningar som arrangerar allt från spexet till politiska debatter och föreläsningar. I grunden handlar aktiviteterna om att någon vill göra något bra för någon annan, sa Erik Claesson.
Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi, företrädde Linköpings universitet. Han hängav sig helt och höll ett kvistigt vårtal fullspäckat av ordvitsar.
– Det finns hanträd och honträd. Exempel på honträd är teak. Speciellt eftertraktad är teaken som har fin stam. Vilket är det vanligaste trädet om våren? Jo, kärl-eken.
Det rev ned skrattsalvor. Men Fredrik Elinder berömde också Studentspexet:
– Som regerande svenska mästare drar Linköpings studentspex till Spex-SM i Örebro i slutet av maj för att försvara mästartiteln. Men först är det föreställningar på Forumteatern. De behöver ju trä-na ... Och så kommer jag till upprinnelsen till detta tal. Det var inte en vårtbjörk ... utan en vårt-al!