Maria Borell Rydfors flyttade med sin familj till ett radhusområde i Gottfridsberg för 18 år sedan. Hon är uppvuxen i Åtvidaberg, men flyttlasset gick till Linköping under gymnasietiden.
– Jag flyttade till en lägenhet i samma hus som två av mina kompisar, det var fantastiskt roligt. Det roligaste är att mina bästa kompisar från tonårstiden bor här i samma område nu, det är svårslaget.
För drygt två år sedan, när pandemin slog till med full kraft, började Maria reflektera över sin situation.
– Jag jobbade som koordinator och kände att jag skulle vilja arbeta med något som gör skillnad för andra.
Hon beskriver att det ofta är tillfälligheter som har gjort att hon hamnat på nya ställen genom livet.
– Jag funderade på var jag hittar energi och kom fram till att det är när jag veckostädar. Jag ramlade också över boken "Konsten att städa" av Marie Kondo. Jag har alltid gillat ordning och reda.
Författaren till boken är en japansk ordningskonsult som utövar ordningsmetoden KonMari. Hela filosofin handlar om att rensa och organisera.
– Man samlar ihop allt man äger, en kategori åt gången, för att sedan endast behålla de saker som "man verkligen gläds åt". Därefter väljs en hemvist för de olika kategorierna.
Maria anammade metoden och startade snart företaget "Real Simple Life" där hon hjälper andra med ordning. Hon praktiserar även sin ordningsmetod i hemmet.
Vad är det som gör att du tycker att den här metoden är så bra?
– Ordningen håller i sig. Ofta är felet att man bara rensar ett utrymme åt gången, exempelvis en garderob. Men med den här metoden tar man en hel kategori, exempelvis alla kläder och samlar dem i en hög och rensar bland dem samtidigt.
Hur går det till konkret när du gör det?
– Jag tar ett plagg och tänker, hur känner jag för det här? Om det är något jag tycker om och blir glad av, så behåller jag det. Men är det något som skaver så får den vandra vidare. Många gånger tänker man kanske "den här kan vara bra att ha". Ja, så kan det ju vara, men gillar jag den?
Marias hus är 137 kvadratmeter stort och byggt 1957. Från husets hall öppnas ett stort ljust rum upp, med vardagsrum och kök. Ljusa färger i interiören samsas med orientaliska mattor och gröna växter. Alla föremålen i rummen är väl organiserade.
Hur gör du för att hålla ordning på allt hemma?
– På torsdagar sätter jag på hög musik och veckostädar, när fredagen kommer vill jag ha det fint.
Hur gör du med "minnesprylar"?
– Innan jag rensar bestämmer jag hur mycket yta exempelvis "minnesgrejerna" ska få ta. Sedan får man vara hård. Det som inte ryms kan inte sparas, då blir det på bekostnad av någonting annat. Det är ju inte i sakerna som minnet sitter.
När man kollar lådor och skåp i köket är allt prydligt och välorganiserat.
– Man måste rensa först. Anledningen till att människor har rörigt är oftast att det finns för mycket prylar. Man behöver inte ha tio kastruller i ett kök, det kanske räcker med två, inte heller "femtioelva" storlekar på skålar.
Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när man ska köpa nya grejer?
– Att secondhand är förstahandsvalet, men också inflödet och utflödet. Om något ska innanför tröskeln hemma, måste man ha ett ställe där det ska bo. Om man bara lägger det någonstans "så länge" är röran snart ett faktum, det blir då en "red flag", skrattar Maria.