Det säger oppositionsråd och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden Elias Aguirre.
I en rad artiklar har vi följt krisen inom förskolan, en kris som trappades upp efter att Linköpings kommun förlorade 25 miljoner kronor av statsbidraget för mindre barngrupper. Miljonförlusten ledde till att verksamheten under hösten skulle anpassas till "livet" utan dessa pengar och en hel del i personalen tvingades sluta. Personal, föräldrar och fackliga representanter har berättat för oss om en ohållbar situation.
På måndagen hade Socialdemokraterna och Alliansen för Linköping var sin presskonferens då förskolan berördes.
S vill utöka förskolans budgetramar med fem procent och skjuta till 50 miljoner kronor årligen för att höja grundbemanningen, få mindre barngrupper, satsa på förskolans vikariepool och kompetensutveckling för förskolepersonal.
– Med tanke på utmaningar som kommunen står inför är det en katastrof att genomföra neddragningar inom förskolan. De statsbidrag som förlorats ska ersättas, men det räcker inte. Ska kommunen uppfylla Lärarförbundets krav på en förbättrad arbetsmiljö på förskolan måste det bli fler personer som jobbar. Och det måste också bli lättare att få resurshjälp till barn med särskilda behov, säger Aguirre.
Det finns en bild att minskat statsbidrag bara är en utlösande faktor. Vad säger du om det?
– Så klart att vi kunde ha gjort mer. Men under våra fyra år har vi varje år höjt budgetramarna för förskolan. Situationen har försämrats under de senaste åren.
Hur tänker ni finansiera den här satsningen?
– Kommunen går med ett stort överskott. Man måste ta en del av det och satsa på förskolan.
Alliansen aviserade förra veckan, efter alla larm och all kritik från förskolan, att verksamheten ska få mer pengar. Under måndagsförmiddagen blev det klart att Alliansen också vill tillskjuta cirka 50 miljoner kronor. Elias Aguirre har svårt att förstå varför beslutet dröjde så länge.
– Vi fick delårsbudgeten i augusti och redan då visste vi att kommunen gick med överskott. Samtidigt påbörjades en stor omorganisation inom förskolan efter det minskade statsbidraget. Många fick lämna sina jobb och vi har sönderslagna personalgrupper på förskolor eftersom en del placerades om. En stor skada har skett och det kommer att ta lång tid att återställa förtroende för kommunen som arbetsgivare.