Planerna på en jätteskola i Tannefors sågas av oppositionen. Kungsbergsskolan som planeras byggas som en kombinerad högstadie- och gymnasieskola med totalt 1 800 elever ska istället bli endast en högstadieskola, tycker oppositionen. Nu har gruppledarna för M, C och KD valt att gå samman för att lämna ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen där man yrkar på att skolan ska bestå av en grundskola årskurs 7-9 och en grundsärskola årskurs 7-9 med totalt 700 platser.
– Vi yrkar på att den här tomten ska användas till grundskola. Vi gör det utifrån att den här frågan måste få en lösning, säger Paul Lindvall (M).
– I den ursprungliga planen skulle den här skolan ha stått färdig läsåret 2019/2020. Det finns ingenting som säger att vi skulle ha en skola färdig då. Det innebär att betydligt färre elever kommer få den skola de önskat sig i skolvalet, säger vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden Erik Östman (M).
Oppositionen menar att för lite har hänt de senaste åren.
– Under hela mandatperioden har ingenting annat kommit fram än ett vinnande förslag ur en arkitekttävling, säger Muharrem Demirok (C).
Att planeringen kring byggandet av skolan tagit så lång tid sägs handla just om kombinationen av grundskola och gymnasieskola, då olika nämnder ansvarar för de olika skolformerna.
– Man har fastnat i en lösning som tenderar att vara kostnadsdrivande och som inte tar fokus på skolans förutsättningar, säger Sara Skyttedal (KD).
För att snabba på byggandet av skolan vill man nu ta beslut om grundskolan. Vad som händer med gymnasiet återstår att se.
– För att det här ska bli möjligt måste vi dela upp gymnasieskolan och grundskolan, annars händer ingenting. Det som är mest akut är grundskolan, så får bildningsnämnden diskutera gymnasieskolan, säger Muharrem Demirok.
– Men det ska inte vara en stor gymnasieskola på den här tomten. Det är både riskfyllt och dyrt, säger Paul Lindvall.
Förhoppningen är att en lösning ska hittas snarast möjligt.
– Om den här frågan får pågå även in i nästa mandatperiod kommer förseningarna bli ännu större och konsekvenserna allvarliga för grundskolan och grundsärskolan. Så vi sträcker ut handen till majoriteten. Låt oss lösa det här innan valet så att det inte behöver bli en valfråga, säger Muharrem Demirok.
Initiativets yrkande kommer att behandlas på kommunstyrelsens sammanträde tisdag 17 april. Beslutet som tas då ska fastslå riktningen för skolan. Oppositionen hoppas på att få stöd från majoriteten under tisdagens sammanträde.
– Vi söker en lösning som är bra för de elever som behöver gå i grundskolan. Det blir allvarliga konsekvenser om man inte tar beslut, säger Paul Lindvall.