Oppositionen kräver chefsbyte

Utan upphandling får Leanlink uppdraget att driva verksamheten på tre vårdboenden från 1 maj nästa år. Oppositionen godkänner saken men kräver en ny chef i Linghem.

Chef i Linghem. Jag upplever att jag kan mitt arbete, säger Inga Micko.

Chef i Linghem. Jag upplever att jag kan mitt arbete, säger Inga Micko.

Foto: Frida Ekman

LINKÖPING2016-04-18 15:00

– Det är viktigt att olika utförare behandlas lika, säger äldrenämndens vice ordförande Fredrik Lundén (M).

Inga Micko, verksamhetschef i Linghem, har nämligen inte den utbildning som verksamhetsuppdraget anger. Hon har inte de högskolepoäng som krävs, utan en fritidsledarutbildning och ledarskapsutbildning.

– Jag upplever att jag kan mitt arbete, säger Inga Micko. Socialstyrelsens nationella ledarskaputbildning vill jag gärna lyfta fram, den har jag nyligen genomgått och den är riktigt bra.

Att verksamhetschefen inte lever upp till de krav som finns i verksamhetsuppdraget skriver kvalitets- och utvärderingskontoret i en granskning av Linghems vårdboende i februari i år.

Samtidigt noteras att hon är "en erkänt bra chef med flerårig erfarenhet". Omsorgskontoret har haft kännedom om utbildningsbakgrunden sedan länge utan att kräva åtgärder, och det är inte rimligt att vare sig kräva chefens avgång eller att vitesbelopp ska betalas för avtalsbrottet, skriver kontoret.

När nu äldrenämnden beslutar att kommunens bolag Leanlink genom verksamhetsuppdrag, alltså utan upphandling, ska få bedriva verksamhet vid Violen/Kaprifolen, i Linghem och i Vretaliden protesterar oppositionen.

– Vi yrkar på att avtalet med Leanlink förlängs även i Linghem, säger Fredrik Lundén, men en ny verksamhetschef måste utses. Hade det här hänt med en privat utförare hade böter utdömts direkt. Vi tycker att det är oerhört viktigt att utförare behandlas lika.

Att Leanlink får verksamhetsuppdrag för de tre vårdboendena beror på att äldrenämnden vill kunna införa rätt till heltid för de anställda.

Efter valet slog den styrande majoriteten, S, MP och L, fast att personalen var den viktigaste faktorn för att erbjuda bra omsorg för de äldre. Bra arbetsvillkor ökar kvalitén.

– Rätt till heltid är en prioriterad fråga för oss, säger Mikael Sanfridsson (S), ordförande i äldrenämnden.

– Framtidens personalförsörjning är en utmaning. Vi behöver kunna rekrytera och behålla kompetent personal i framtiden. Rätt till heltid är en väg. Att kunna leva på sin lön är dessutom en viktig jämställdhetsfråga.

Det går inte att införa sådana krav mitt under pågående avtalsperiod. Möjligheten uppstår när beslut fattas om verksamhetsuppdrag.

Kommunen kan inte heller ställa krav på rätt till heltid i sina upphandlingsuppdrag om man inte först har infört det i sin egen regi. Därför väljer nu äldrenämnden att säga upp avtalen med Leanlink på Violen/Kaprifolen och i Vretaliden och i stället ge verksamhetsuppdrag till samma bolag. I Linghem har Leanlink redan verksamhetsuppdrag.

Vid Violen/Kaprifolen i Lambohov har personalen i genomsnitt 87 procent sysselsättningsgrad i dag, Linghemspersonalen har strax över 85 procent och i Vretaliden jobbar personalen 77 procent i genomsnitt. På samtliga vårdboenden vill flera jobba mer. Från 1 maj nästa år får de önska sysselsättningsgrad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om