– Det är mycket folk och vi kör guidningar var tionde minut, berättar Ingbritt Andersson, lokalstrateg på US.
På US har man inte förväntat sig ett sådant stort intresse från allmänheten. Alla guider är uppbokade redan innan den första rundvandringen ska börja klockan elva.
Förväntningarna på nya US är stora. Det är främst äldre människor bland besökarna, men även en del patienter och anställda finns här. Besökarna får sig en titt på de nya lokalerna och en inblick i projektet Framtidens US i form av utställningar, bilder och film.
Andreas Greén, rådgivare på Saands service, är inte enbart imponerad. Det är bra med ljus och att det ser fräscht ut tycker han, men hittar även brister.
– Jag upptäckte att det saknas ledstråk från entrén till receptionen för synskadade, men också att röststyrning på självbetjäningsapparaterna saknas, säger han.
Informationsledare på US svarar med att receptionen kommer att vara öppen parallellt med självbetjäningen, men Andreas Greén tycker att det borde vara bättre än så.
Ansvarig arkitekt Linda Mattson, säger att man har haft kontakt med många handikapporganisationer, och att de har jobbat hårt och haft höga ambitioner på tillgängligheten för alla på Framtidens US.
– Vi har två rullstolsplatser i föreläsningssalarna längst fram och längst bak. Angående ledstråken kom vi fram till, efter att ha stämt av med handikapporganisationer, att många med synskada föredrar att käppa sig längs väggarna (framför ledstråk reds anm), säger hon.
Kerstin och Göran Dahmén, som var med på en av guidningsturen, tycker att allt var mycket bra.
– Det här är aktuellt för oss som är över 80 år, men det blev mycket gående, säger Göran Dahmén.