Men det innebär inte slutet på öppen fritisverksamhet. Utöver Kentys öppna fritis så finns det ytterligare sex aktörer i Linköping. Sportis i fyra stadsdelar, som drivs av företaget ZP sports i Sverige AB, Ryttargårdskyrkan som drivs av Evangeliska frikyrkan och Smedstad ridsportcenter som drivs av Haga stall och omsorg AB.
Inget av dessa fritisverksamheter har planer på att lägga ner. Tvärtom, på många ställen är det kö, som till Smedstad ridsportcenter, berättar Josefine Linder som är ridskolechef och enhetschef.
I Malmslätt öppnades i höstas ett Sportis med öppet fritis. Där är det ännu inte fullt, enligt Patrik Stålhammar som är ansvarig för Sportis verksamheter och även ordförande i bolaget ZP sports i Sverige AB.
– Men det är inte så underligt eftersom vi startade verksamhet där för fyra månader sedan. Vi har inga planer på att lägga ner där, utan ska vara uthålliga, säger han.
Sedan något år tillbaka måste kommunen erbjuda alla barn från förskolan upp till årskurs 6 plats på fritidshem. Kommunen hade tidigare öppen verksamhet för den här åldersgruppen 10-13 år, men den försvann när det blev tvång att erbjuda alla från förskola till årskurs sex en plats på fritidshem.
– Därför ser vi positivt på det här komplementet till våra fritidshem och vi har haft ett gott samarbete under åren, säger Christel Horsak, skolchef för grundskolan.
Öppen fritidsverksamhet får ersättning per barn och de har också öppet under lov och studiedagar.