Med ett helt batteri av klimat- och miljöfrågor var det Malin Forsgren, kontorschef i Linköping, och Mikael Karlsson, vetenskaplig rådgivare och forskare vid Uppsala universitet, som höll i torsdagens politikerutfrågning. Firman beskriver sig själv som politisk obunden men att klimatomställningen, kopplad till näringslivets lönsamhet, är en av deras hjärtefrågor. Det utgör också deras koncept.
– Vi hyrs in när ett företag vill ställa om sin verksamhet. Vi hjälper dem att beräkna deras utsläpp, analysera deras påverkan och förstå var de befinner sig. Sedan handlar det mycket om affärsutveckling, förklarar Malin Forsgren och fortsätter:
– För oss är det jätteviktigt att lyfta hur de olika riksdagspartierna ser på de olika åtgärdsprogram som finns. Vi anordnar den här debatten för att hjälpa till att få fram raka svar, svar på vad politikerna faktiskt vill göra de kommande fyra åren.
Vad ser ni, utifrån er roll, som det allra viktigaste i klimatomställningen?
– Det är inte raketforskning att elektrifieringen är en utmaning. Vi måste verkligen se till att det finns en agenda där. Sedan är hela transportsektorn jätteviktig och där måste det finnas en bred palett med åtgärder, svarar Forsgren och fortsätter:
– Om det ska vara lönsamt för företagen att ställa om måste politiken se till att det kostar att göra fel.
Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap, menar att det krävs tydliga och långsiktiga spelregler för såväl näringsliv som allmänhet för att öka takten i omställningen. Det behövs också incitament.
– Det är väldigt bråttom och saker behöver ske nu, men människor behöver ha förutsägbara spelregler. En långsiktig inriktning är till exempel att kostnaderna för att släppa ut växthusgaser som skadar klimatet måste stiga, förklarar han och fortsätter:
– Man får inte, som politiker, underskatta företagens innovationskraft och människors anpassningsförmåga. Med tydliga spelregler kan vi förhålla oss till omställningen och investera, planera och köpa rätt.
Lokalt, i Linköping, vill Forsgren och 2050 Consulting att klimatfrågan ska bli en större del av den lokala debatten.
– Det är en oro som jag har. Jag tycker det är för lite fokus på den här frågan i lokalmedia men också i den politiska debatten. Linköping har ambitiösa mål men det är väldigt otydligt hur de ska uppnås, konstaterar hon.