Den nedlagda förskolan vid Hjälmgatan ska rivas och ersättas av en ny, dubbelt så stor i två våningar. Ovanpå förskolan planeras ett trygghetsboende med 35 lägenheter.
Planerna har mött kraftigt motstånd från grannarna. De har bland annat invändningar mot ökad insyn och mot att hamna i skugga från det nya huset. De har också kritiserat detaljplaneprocessen, där det till exempel på grund av pandemin inte hölls ett öppet samrådsmöte.
Efter samrådet sänktes höjden på två av de tre flyglarna, men grannarna tycker inte att deras synpunkter beaktats i tillräckligt hög grad.
– I ett helt nytt område kan man bygga så här. Men inne i befintlig bebyggelse måste man ta mer hänsyn, anser Bo Nilsson, granne och en av initiativtagarna till en protestlista som lämnades till kommunen.
När samhällsbyggnadsnämnden skulle klubba detaljplanen i september hände något ovanligt. S och MP ville anta detaljplanen, men övriga partier valde att återremittera ärendet till förvaltningen. Majoriteten ifrågasatte om tillräcklig hänsyn tagits till grannarnas synpunkter.
När ärendet på nytt kom upp i nämnden argumenterade stadsplaneavdelningen för att ärendet beretts på ett riktigt sätt. "Inkomna synpunkter har blivit korrekt bemötta, dock inte alltid tillgodosedda", skriver förvaltningen.
Stadsplaneavdelningen menar att det finns ett stort behov av trygghetsboende, och att det skulle bli olönsamt och omöjligt att bygga ett sådant om antalet våningar skulle sänkas ytterligare. Man skriver också att det vore olämpligt att i det här sena skedet ändra inriktning på ett projekt som passerat både samråd och granskning – det skulle kunna leda till att andra byggaktörer ser planhanteringen i Linköping som opålitlig och oförutsägbar.
Samhällsbyggnadsnämnden gick nu på tjänstemannaförslaget och godkände detaljplanen. Endast L och SD yrkade avslag.
– Jag anser att förvaltningen visat att man har lyssnat på medborgarna, samtidigt som man är tydlig med att man gjort en sammanvägning av intressen. Själv tycker jag att det här ser ut att bli ett vackert hus och det är viktiga funktioner som får plats, säger Lars Vikinge (C), som hoppar in som ordförande fram till årsskiftet.
Bo Nilsson är besviken.
– Det är ingen riktig demokrati om tjänstemännens förslag alltid går igenom. Här hade ju nämnden återremitterat och krävt förändringar, men nu sviker politikerna.
Beslutet kan överklagas.