Omsorgsförvaltningen: Vi har de lokaler vi har

Linköpings kommun har inte ställt upp regler som hindrar att en person i behov av korttidsboende placeras i rum där det inte finns en dörr att stänga om sig.

Enligt Liselotte Fager (KD) är det ett hårt tryck från regionen som har färdigbehandlade patienter, som gör att man ibland tvingas till mindre bra lösningar. Men prioriteringen är att individen ska få omsorg.

Enligt Liselotte Fager (KD) är det ett hårt tryck från regionen som har färdigbehandlade patienter, som gör att man ibland tvingas till mindre bra lösningar. Men prioriteringen är att individen ska få omsorg.

Foto: Annika Ekstedt/Johnny Gustavsson

Linköping2021-07-29 07:35

– Men vi försöker undvika de rummen så länge det går. Det säger Lisa Nylund-Kindefors på Social och omsorgsförvaltningen.

Just nu är bristen på korttidsplatser stor. Men förvaltningen jobbar hårt på att lösa problemet tillsammans med Region Östergötland, uppger hon. Det är i glappet mellan det regionala och kommunala ansvaret som frågan om korttidsplats oftast uppstår. En äldre person är färdigvårdad inom sjukvården, men inte tillräckligt bra för att klara sig i det egna hemmet och måste då få stöttning under en period.

Lisa Nylund-Kindefors konstaterar att kommunen har de platser man har. Men att planer finns på att rusta upp de sämst rustade korttidsplatserna.

I den här ”lägenheten” bodde också en man. De delade på samma toa. Är det också något man måste acceptera om man behöver korttidsplats?

– Ja, vi har inte separerade platser för kvinnor och män.  

I ett mejl tillägger hon: "Det är också viktigt att veta att korttidsplatser är en temporär plats där man får hjälp utifrån de behov man har."

När det gäller smittorisken vid delad toalett skriver hon: "Basala hygienrutiner skall gälla överallt där vård och omsorg bedrivs. De skall tillämpas i alla vårdsituationer och av all personal oavsett om det finns känd smitta eller inte och oavsett arbetsgivare."

Lise-Lotte Fager (KD) är ordförande i äldrenämnden med politiskt ansvar för äldreomsorgen i Linköping, beklagar den uppkomna situationen.

– Dubbletterna används bara i undantagsfall och det är olyckligt att vi behöver använda dem. Vår strävan är att helt komma bort från dem, säger hon.

Hon beskriver också trycket från Region Öst som ett skäl till att kommunen tvingas till mindre bra lösningar när man måste ta emot personer i behov av korttidsplats.

I framtiden ser hon att korttidsplatser behöver samlas till kanske bara ett enda ställe. Hon nämner Åleryd som ett sådant ställe.

– Då kan vi skapa ett bättre samverkan med regionen och på ett bättre sätt avgöra vad som är bäst ur individens perspektiv. I vissa enskilda fall kan vi nog se att patienten skulle må bättre av några extra nätter i regionens omsorg. 

Är det acceptabelt att ha ett rum utan möjlighet att stänga om sig och tvingas dela toalett med andra? 

– Oavsett vårdform är de olyckligt att behöva dela med andra. Samtidigt måste man prioritera att man får omsorg, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!