Belmina Koca är gravt synskadad sedan födseln. När hon om två månader går till vallokalen för att lämna sin röst, finns det inget sätt hon kan göra det på utan att någon annan ser hur hon röstar.
– Fastän det är en demokratisk rättighet har jag i dagsläget inte något val, jag kan inte rösta på samma villkor som alla andra, varför kan jag inte det?
Från och med januari i år gäller en ny lagstiftning som innebär att vallokalerna inför valen riksdag, landsting och kommunfullmäktige måste vara tillgängliga för alla. Tidigare har det varit möjligt för kommunerna att ansöka om dispens, men nu godkänns inte längre några undantag. Och de nya reglerna förbättrar inte möjligheterna för den som är gravt synskadad.
Valsedlar med punktskrift skickas ut. Men långtifrån alla synskadade får valsedlarna i brevlådan.
– Många kan heller inte läsa punktskrift. Och vill man rösta på nya eller mindre partier finns de inte med punktskrift. Det är bara valsedlarna för de största partierna som finns.
Belmina Koca behöver hjälp med att lägga rätt valsedel i rätt kuvert och hon behöver hjälp när hon personröstar. Men hon får inte själv välja vem som ska hjälpa henne.
– Vid förra valet tog jag med en god vän som jag litar på. Men när jag kom till vallokalen sa valförrättaren att det inte var okej, berättar Belmina Koca.
Argumentet: att familj och vänner inte har tystnadsplikt och kan fuska.
– Jag har hellre med mig någon som jag känner och som jag känner mig trygg med än en person som jag aldrig har träffat.
I grannlandet Norge har försök gjorts med elektronisk röstning. En metod som skulle kunna vara lösningen på problemet.
– Allt går ju att göra på internet i dag. Man deklarerar på nätet och många gör sina bankärenden på nätet. Det borde inte vara särskilt svårt att införa e-röstning, tycker Belmina Koca.
Hon tror att det skulle kunna gå till så här: på valmyndighetens hemsida hämtas en kod, den som vill rösta ansluter sedan med e-legitimation. Själv har hon både talsynk och punktdisplay till sin hjälp. Informationen på skärmen blir uppläst eller omvandlas till punktskrift.
– Det känns viktigt att få ha min personröst ifred. Det är en ren principfråga. En medborgerlig rättighet.