Omfattande angrepp i populärt friluftsområde

Ett stort antal granar måste fällas i Ullstämmaskogens naturreservat efter angrepp från granbarkborre. Det rör sig om över 1 000 träd.

Mer än tusen träd i norra delen av Ullstämmaskogens naturreservat måste fällas efter angrepp av granbarkborre.

Mer än tusen träd i norra delen av Ullstämmaskogens naturreservat måste fällas efter angrepp av granbarkborre.

Foto: Christer Kustvik

Linköping2021-08-18 11:00

Sedan den torra och heta sommaren 2018 har angrepp från den fruktade insekten granbarkborre ställt till stora problem i östgötska skogar.

I början på sommaren i år upptäcktes pågående angrepp på ett hundratal granar i den norra delen av Ullstämmaskogens naturreservat. Det är en del av skogen där många människor rör sig eftersom både Östgötaleden och LOK-milen går där.

Sedan dess har nya inventeringar visat att situationen är mycket värre än man först befarat.

– Senare under sommaren såg vi att angreppen ökat kraftigt och att betydligt fler träd var drabbade. Det rör sig om totalt cirka 1 100 granar, både sådana med pågående angrepp och sådana som baggarna har lämnat men som riskerar att falla över Östgötaleden eller LOK-milen, säger Sigrid Gustafsson, kommunekolog och reservatsförvaltare för Ullstämmaskogen.

Vad gör ni nu?

– Träd med levande borrar i fäller vi och barkar. Eftersom planen är att skogen ska utvecklas till naturskog, och det dessutom är ett Natura 2000-område som är skyddat av EU, låter vi virket ligga kvar. Vi får inte ta ut det, säger Sigrid Gustafsson.

Den döda veden lämnas kvar för att gynna växter, djur och svampar i skogen.

Tidigare angripna träd i närheten av stigarna i området tas också ned.  Även där kommer de fällda träden att få ligga kvar i skogen för att gynna mångfalden.

När räknar ni med att vara klara?

– Under måndagen var en tredjedel gjort så det borde vara klart i slutet av veckan, säger Sigrid Gustafsson.

Karta: Ullstämmaskogens Naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!