Omedelbart stopp för nollning i Linköping

Nu sätter kommunen stopp för nollningen i Linköping. Alla former av inspark och nollning av gymnaiseelever ska upphöra omedelbart, enligt ett beslut av kommunens krisledande chef, Paul Håkansson.

Kommundirektör Paul Håkansson vill sätta stopp för alla nollningsaktviteter i Linköping.

Kommundirektör Paul Håkansson vill sätta stopp för alla nollningsaktviteter i Linköping.

Foto: Frida Ströberg Glenning/Julia Djerf

Linköping2020-08-27 14:46

Nollningen inleddes när gymnasieskolorna i Linköping startade efter sommarlovet, en aktivitet som berör alla som börjar första året. Att många ungdomar samlas på samma plats oroar kommunledningen. 

På torsdagen fattade krisledande chef, kommundirektör Paul Håkansson, beslut om att alla aktiviteter som skolan kan styra över ska upphöra.

– Det är kris, pandemi och risk för smittspridning och vi ska inte ha folksamlingar. Det är handlar inte om vad eleverna gör utan det faktum att de riskerar att sprida smitta bara genom att samlas, säger han i ett pressmeddelande.

Kommunen har ingen makt över det som ordnas av elevkårerna, men Paul Håkansson vädjar nu om elevernas förståelse.

– Jag uppmanar elevkårerna att ställa in alla aktiviteter som samlar många ungdomar.

Håkansson anser vidare att ungdomar är kloka människor som fattar bra beslut, men att det är när de samlas i grupp som de kan dras med i ett felaktigt beteende.

– Påverkansgraden kan i ett sådant sammanhang vara väldigt stark, säger han till Corren.

Vid de samlingar av ungdomar som sker på fritiden, alltså utanför både skolans och elevkårernas kontroll, handlar det om att alla måste ta ett personligt ansvar, menar Håkansson vidare.

– Där måste ungdomarna och deras föräldrar tänka efter och ta ett eget ansvar.

Utbildningsdirektör Anders Jolby hoppas att när de aktiviteter som sker på skoltid upphör så ska det också leda till att eleverna inte heller samlas efter skolan.

– Alla rektorer har nu fått i uppdrag att se till att alla aktiviteter upphör. Vi vill ta vårt ansvar för att minska smittspridningen. Vi tänker på samma sätt som vi gjorde vid skolavslutningen i våras. Skolan ska inte ha några aktiviteter som generar ett oönskat beteende på kvällen, säger han i en kommentar. 

För att kontrollera att inte ungdomar samlas i stora grupper på stan kvällstid kommer personal och väktare att skickas ut.

– Men det som händer och sker vid Stora torget och övriga delar av centrum har vi ingen beslutsrätt kring. Det är exempelvis en fråga för polisen att ansvara för, säger Paul Håkansson och fortsätter:

– Teambuildning i samband med elevernas insparksaktiviteter är i grunden bra. Det är inte det vi vänder oss mot, men som situationen är nu med pandemin och risken för fortsatt smittspridning måste vi agera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!