Det var högt tryck på ölmässan under lördagsförmiddagen. Kön med besökare rann från Konsert & Kongress nerför Biskopsgården ända till Ågatan, ungefär 250 meter bort.
— Det var galet. Jag fotade kön och skickade till mina kompisar i Portugal, säger Marcos Praça, som är på plats för portugisiska ölproducenten Mean Sardine.
Totalt hade alla av de 1750 entrébiljetterna sålts till ölmässans första insläpp mellan klockan 12–17. Till kvällspasset såldes något färre, 1550 stycken. Det är jästa siffror om man jämför med starten för tio år sedan.
— Det är många fler utställare och människor nu. Första mässan var det 1900 besökare totalt, nu är vi uppe i drygt 3500, säger arrangören Kenneth Lindblad.
Kenneth var med från start, då hans son drog i spakarna. Men nu har Kenneth fått ta över på grund av sonens andra åtaganden. Kenneth rör sig vant genom publikflödet och hälsar på de olika utställarna. En av de "nyare" ölutställarna är Linköpingsbaserade Centralbryggeriet.
— Det är femte året vi är med på mässan, men första året var vi så färska att vi inte hade någon öl ens, då var det bara promotion, skrattar Viktor Hansen, VD på Centralbryggeriet.
Hur skulle du beskriva ölmässan?— Jag tycker att, inte bara för att du står här, Kenneth, men att det är en av de bästa ölmässorna i Sverige.
Och hur är Linköping som ölstad?— Den har växt till sig. Det finns många rena ölställen där man kan hitta många sorters öl.
På mässan finns det också gott om ölsorter. Det finns grön öl, mörk öl, gul öl och röd öl. Det finns fruktöl och stout, IPA och lager. Och det finns mjöd, vilket skulle kunna tas för medeltidsöl, men det stämmer inte, menar Johan Pihl som driver Mjödhamnen.
— Det är väl en ganska gammal missuppfattning. Redan i Eddan så blandas benämningen mjöd och öl lite av och till. Men mjöd görs av honung och ordet kommer från gamla indoeuropeiskans honung, eller medicin, säger Johan Pihl som står i en t-shirt med texten Mjödnörd.
Om besöksdemografin på mässan vore ett ölglas, eller mjödglas, så skulle kvinnornas del bestå av det tunna skumlagret på toppen. Men två som tog sig hit var Sara Rydberg och Felicia Andersson.
— Vi sticker nog ut lite, vi trodde att det skulle vara mer tjejer faktiskt, säger Sara Rydberg.
— Jag tror att vi får testa vinmässa nästa år, skrattar Felicia Andersson.
Men ölen var god?— Det var något öl som vi spottade ut.. Men det här kommer vi inte att slänga, säger Felicia och lyfter ett glas med grönt öl.