Olika syn på möjligheten att stänga ute Attendo

När beslutet om innehållet i upphandlingen av Ånestads vårdboende togs röstade äldrenämndens borgerliga politiker emot oppositionens förslag att utestänga Attendo från möjligheten att fortsätta driva vårdboendet. Politikerna tolkar lagen kring utestängning på olika sätt.

Liselotte Fager (KD) och Mikael Sanfridson (S), ordförande respektive vice ordförande i äldrenämnden.

Liselotte Fager (KD) och Mikael Sanfridson (S), ordförande respektive vice ordförande i äldrenämnden.

Foto: Victor Bomgren/Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-05-11 06:00

Socialdemokraterna föreslog att utesluta vårdbolaget Attendo, och andra företag som under de senaste tre åren haft stora brister i äldreomsorgen, från möjligheten att delta i upphandlingen av Ånestads vårdboende.

När äldrenämnden fattade beslut om förfrågningsunderlag för Ånestad röstades detta förslag ner. Samtliga partier i nämnden (M+KD+SD+C+L), utom Socialdemokraterna som föreslog det, röstade nej. 

– Vi ser gärna flera olika aktörer i äldreomsorgen i Linköping. Kvalitén går alltid före vem som utför uppdraget. Men jag hoppas att Attendo själva inser att det inte är lämpligt att lägga anbud på Ånestads vårdboende, säger Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

Men ni ville ändå inte utestänga Attendo från möjligheten att lägga anbud och vinna?

– Vi kan inte hindra en aktör från att lägga anbud. När vi fått in anbud gör vi en bedömning om att förkasta anbud som inte uppfyller våra krav. Vi i Alliansen har tidigare tagit ställning till att avsluta avtalet med Attendo på Ånestad och att uppföljning av verksamheten ska fortsätta. Förvaltningen har under våren gjort flera oanmälda besök, och gjort den just under de tider som det har klagats mest på, det vill säga kvällar och helger. Uppföljningar har visat på att verksamheten på Ånestads vårdboende går åt rätt håll.

undefined
"Kvalitén går alltid före vem som utför uppdraget. Men jag hoppas att Attendo själva inser att det inte är lämpligt att lägga anbud på Ånestads vårdboende", säger Liselotte Fager.

De anhöriga har en helt annan bild av hur det är på Ånestad nu. Vad säger du om det?

– En förbättring är en pågående process. Attendo har gjort flera steg i rätt riktning och förvaltningen kommer att fortsätta följa upp det. Förtroendet bland de anhöriga är ännu inte återupprättat vilket är oroande.

Om Attendo uppfyller krav som finns i ert underlag, då kan bolaget vinna upphandlingen?

– Då tar vi ställning till det. I Linköping har Attendo visat att man kan driva en verksamhet bra, men tyvärr har bolaget inte lyckats riktigt med det på Ånestad.

Varför ville ni inte ställa krav på högre bemanning i ert underlag?

– Det som vi kräver är en bemanning som försäkrar insatser av god kvalité utifrån brukarens individuella behov dygnet runt. Vi vill inte se ett maxtak av personal utan det är alltid bemanning efter nuvarande behov som gäller.

undefined
Mikael Sanfridson (S) vice ordförande i äldrenämnden vill inte ge en ny chans till Attendo.

Socialdemokraterna föreslog en förstärkning av Ånestad med ytterligare en sjuksköterska och fem undersköterskor, utöver dem som jobbar där idag, samt bland annat att krav på att språknivån höjs från dagens grundskolenivå till gymnasiesvenska i tal och skrift. Detta avslogs.

– Alliansen slarvar ännu en gång bort möjligheten att börja åtgärda de problem som äldreomsorgen har med underbemanningen, och de pressade priserna som ständigt gör sig påminda med besparingar i den vardagliga verksamheten. De statsbidrag som betalas ut, i år 55 miljoner kronor, vill vi satsa på ökad grundbemanning i äldreomsorgen. Och i det här fallet för att stärka bemanningen på Ånestad, säger Mikael Sanfridson (S), viceordförande i äldrenämnden.

Kan man utesluta ett bolag från att vara med i en upphandling?

– Ja, enligt vår mening kan man det. I lagen om offentlig upphandling finns kapitlet "uteslutning av leverantörer". Enligt detta har upphandlaren möjligheter att utesluta ett bolag eller en leverantör som har uppvisat stora brister.

Offentlig upphandling

En upphandlande myndighet får utesluta en leverantör från att delta i en upphandling, om bland annat leverantören har visat allvarliga eller ihållande brister i fullgörandet av något väsentligt krav i ett tidigare kontrakt. Detta enligt lagen om offentlig upphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!