Olika förutsättningar för vårdpersonal att testas

Fler tester av covid-19 ska göras i befolkningen, inte minst bland prioriterade yrkesgrupper. Men förutsättningarna ser olika ut beroende på vilken arbetsgivare man har.

Sjukvårdspersonal får hjälp av chefen att provtas för covid-17, övriga prioriterade yrkesgrupper får vända sig till primärvården som övriga i befolkningen.

Sjukvårdspersonal får hjälp av chefen att provtas för covid-17, övriga prioriterade yrkesgrupper får vända sig till primärvården som övriga i befolkningen.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-05-31 18:00

Regionerna har fått i uppdrag av regeringen att öka testerna av covid-19. Målet är att förhindra smittspridning och få tillbaka personer i arbete snabbare så att näringslivet och andra funktioner i samhället kan fungera. Den utökade provtagningen innebär också att fler personer inom de prioriterade grupperna ska testas. I första hand prioriteras patienter som ligger inlagda på sjukhus samt äldre och andra riskgrupper. I andra hand prioriteras vårdpersonal inom både sjukvård och kommunernas vård och omsorg. I tredje hand finns personal i samhällsviktiga funktioner, även dessa ska testas i större utsträckning. Därefter kommer den övriga befolkningen.

I Östergötland har man hittills legat i botten på rankningslistan som visar hur flitiga regionerna är med provtagningarna, baserat på befolkningsmängd (per hundra tusen), vilket vi tidigare har berättat om. Nu riggas vården för fler tester. När det gäller personal i vårdyrken i Östergötland är förutsättningarna för att få testa sig olika beroende på vilken arbetsgivare man har. 

Sjukvårdspersonal får stöd av arbetsgivaren medan övriga får söka vård på ”civilt” sätt i primärvården.

En som reagerat på detta är en person vi kallar "Birgitta" som har en anhörig på ett av de särskilda boendena inom Linköpings kommun. Hon berättar att personal på boendet bett om att få bli testade i samband med att de boende blev det av ett mobilt team från regionen.

– Det gick inte. Varför gör man så här? Varför ger man sig inte förrän man har fått in smitta på boendet? Varför får vissa testa sig på exempelvis sjukhuset och varför är det sådan diskriminering av vårdpersonal på boenden och bland hemtjänst-personal? Finns det något som förbjuder tester?

"Birgitta" tycker att varken regionen eller kommunen tar sitt ansvar för att göra allt man kan för att skydda de äldre. I det aktuella fallet visade sig ingen av de boende vara smittad.

– De som jobbar är oroliga för att just de ska göra så att någon de sköter om ska dö för deras skull. Det är jobbigt att bära på. Det hjälper ju inte om min anhöriga testas och är frisk om inte personalen är det, säger hon.

undefined
Maria Ottosson, kommunikationsdirektör i Linköpings kommun.

Maria Ottosson är kommunikationsdirektör i Linköpings kommun. Hon är den som av praktiska skäl bollar medias frågor med kommunens medicinska ansvariga sjuksköterskor (MAS). Vi frågar henne vad som gäller för den kommunanställda.

– När det gäller testning av medarbetare inom vård och omsorg ska de vända sig till sin vårdcentral, det är en läkare som gör bedömningen om ett test ska genomföras. Det är upp till varje medarbetare att kontakta sin vårdcentral för testning, det är inget som vi som arbetsgivare bokför. Vi för ingen statistik över personalens hälsotillstånd. 

Personal som jobbar på sjukhus får hjälp av sin arbetsgivare att testas för covid-19 om de blir sjuka. Det berättar Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland och som är en del av regionens särskilda sjukvårdsledning under pandemin.

undefined
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och del i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning.

– För att det skall bli så smidigt som möjligt kommer verksamhetschefen inom den egna kliniken att utse ansvarig läkare för provtagning/provsvar.  De som bor i närheten av sjukhusen provtas utanför i tält eller liknande. De som bor långt bort från sjukhuset kan vända sig till sin vårdcentral precis som vanligt, säger Britt Åkerlind.

– Personal inom kommunal vård- och omsorg skall vid symtom vända sig direkt till den vårdcentral där man är listad.

För all vårdpersonal gäller det att man måste ha symptom för att testa sig.  Det spelar ingen roll om det finns bekräftade fall på en avdelning, så länge personalen inte har symptom testas de heller inte. 

Man kan tycka att personal på sjukhusen får en gräddfil till testning?

– Ja, eller snabbhet för att kunna ha dem kvar på arbetsplatsen, säger Britt Åkerlind.

Enligt Maria Ottosson bör rutinerna inte innebära sämre möjligheter för kommunens vårdanställda att provtas jämfört med sjukvårdspersonal.  

– Läkaren på vårdcentralen vet att de ska prioriteras när de berättar var de jobbar. Primärvården ska prioritera i enlighet med de riktlinjer som kommit från ansvariga myndigheter.

undefined
Mara Kosovic, centrumchef för Primärvårdscentrum som ansvarar för alla vårdcentraler inom Region Östergötland.

Mara Kosovic, högsta ansvarig chef på Primärvårdscentrum som ansvarar för alla vårdcentraler i Region Östergötland svarar i ett mail att primärvården riggar för en utökad provtagning av covid-19.  Eftersom infektionen beräknas vara här för att stanna måste sjukvården struktureras så den hanteras som andra sjukdomar. Då är primärvården den första instansen.

– Detta är den ”normala” gången för provtagning. Tekniken är densamma för exempelvis influensa, skriver Mara Kosovic i ett mail.

Har personal i kommunens hemsjukvård möjlighet att vända sig till vårdcentraler som är kopplade till arbetsplatsen, till exempel till boendet de jobbar på?

– Det enklaste och bästa är att personal vänder sig till sin ”egen” vårdcentral där man är listad, där man dessutom är känd sedan tidigare.

Primärvården har även i uppdrag att prioritera provtagning av personal som jobbar med andra samhällsviktiga funktioner som polis, räddningstjänst, vissa leveranser och el- och vattenförsörjning (priogrupp tre). Vilka som räknas in i gruppen finns listade på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

– Arbete pågår kring hur vi ska hantera den gruppen. Priogrupp 3 tar också kontakt med den vårdcentral där man är listad när man har fått symtom som kan vara förenliga med covid-19, skriver Mara Kosovic.

undefined
Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

På Länsstyrelsen Östergötland inväntar man besked om hur den ska stötta regionerna i den utökade provtagningen av kategori tre. Samtalen förs i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Folkhälsomyndigheten.

– Det vi diskuterar nu är hur det här ska genomföras, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland. Man ska komma ihåg att det inte handlar om immunitetstester utan att testen ska göra nytta för att personer ska kunna återgå så snabbt som möjligt till arbete i samhällsviktig verksamhet. 

Enligt Jenny Knuthammar har pandemin än så länge inte påverkat de samhällsviktiga verksamheterna så mycket, förutom kommunal verksamhet med skola, förskola och vård och omsorg. 

Frågan hur den utökade provtagningen ska gå till ligger nu hos Folkhälsomyndigheten som fick uppdrag den 30 mars att skyndsamt utöka antalet tester av covid-19. Det är staten som tar kostnaden för den utökade provtagningen. Staten har avsatt en miljard kronor totalt för detta.

Så många testas

Region Östergötland har på vår begäran tagit fram siffror/stickprov på hur många tester som gjorts totalt av covid-19 utanför sjukhusen. Siffrorna visar hur stor andel som avser prover på vårdpersonal inom kommun och region samt brukare (se parantes). Övriga avser patienter på sjukhus.

Vecka 15 gjordes 1300 tester i Östergötland (50 procent avsåg vårdpersonal och brukare). Vecka 16 gjordes 1000 (42 procent), vecka 16 utfördes 1000 tester (44 procent) och vecka 18 gjordes 700 prover (41 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!