Bästa glutenfria ölet.
Det var Vreta kloster bryggeris "Nun gluten blonde" som knep den titeln i årets upplaga av prestigefyllda öltävlingen Brussels beer challenge. I kategorin double saison, ett sorts öl med anor från 1600-talets Belgien, tog bryggeriets "Nunnans skördeöl" hem bronset.
– Vi är i princip det enda bryggeriet i Sverige som bara gör öl i belgisk stil. För oss är det ju då extra kul och viktigt att kunna visa att vi i Belgiens största öltävling vinner mot dem i deras egna ölstilar, säger Andreas Fejes, det Linköpingsbaserade bryggeriets ägare tillika vd.
Vad är poängen med öltävlingar, är inte smaken som baken i slutändan?
– Ja exakt, men domarna dömer inte utifrån smak, de dömer utifrån beskrivningar. Jag brukar jämföra med en friidrottstävling: man vet innan vilka grenar som finns, och sen får du läsa i tävlingens beskrivning av varje gren hur en öl i en viss stil ska se ut, lukta, smaka.
Och den som kommer närmast beskrivningen vinner, är tanken. I år ingick över 1 800 öler från 37 länder världen över i tävlingen, som omgärdas av en hel del hemlighetsmakeri.
– Själva provningen av öl gjorde de för några veckor sen. Bryggerierna är ju inte med på nånting. Man betalar för att vara med, sen skickar man in sina öl. Ingen vet vem som tävlar, det man vet är vilka som vinner medaljer.
Vad hoppas ni att utmärkelserna ska leda till rent kommersiellt?
– Vi har ju ingen export idag, men det här gör ju att man kanske kan öppna upp dörrar på europamarknaden.