Olämplig medicin till äldre östgötar

Varannan pensionär kan ha fått olämplig medicin. Var tredje patient som varit sjuk länge följer inte den föreskrivna medicineringen.

Enligt en studie från Linköpings universitet kan varannan östgöte ha fått potentiellt olämplig medicin.

Enligt en studie från Linköpings universitet kan varannan östgöte ha fått potentiellt olämplig medicin.

Foto: Arkivbild/Nora Lorek / TT

LINKÖPING2015-12-02 19:00

Det visar en avhandling av Khedidja Hedna vid Linköpings universitet. Den felaktiga användningen av läkemedel har ökat i takt med att befolkningen blir allt äldre och allt fler drabbas av kroniska sjukdomar. Nästan varannan person över 65 år har fått läkemedel utskrivna som kan vara olämpliga. Var tredje långtidspatient följer inte läkarens ordination.

Risken för biverkningar och läkemedelsrelaterade sjukdomar ökar, en viktig orsak till drogrelaterade dödsfall. Doktoranden Khedidja Hedna och hennes medarbetare gjorde ett slumpmässigt urval av drygt 5 000 östgötar för att beräkna hur vanligt det är med olämplig förskrivning till äldre, och hur dåligt ordinationen följs vid behandling av högt blodtryck. Forskarna studerade också samband mellan förskrivningen och läkemedelsrelaterad sjuklighet.

Resultatet avslöjar att 46 procent av de äldre hade fått en medicinering som kan klassas som potentiellt olämplig. Det ökade risken för biverkningar, som fallolyckor vid behandling av benzodiazepiner mot ångest. 35 procent av de patienter som använde en kombination av blodtryckssänkande mediciner följde inte föreskrifterna till fullo och bland dem som inte gjorde det var det vanligare med förhöjt blodtryck. 13 procent som fått kombinationsmedicinering ordinerad följde överhuvud taget inte alls föreskrifterna.

Tidigare undersökningar av sambandet mellan förskrivningens kvalitet och förekomsten av läkemedelsbiverkningar har vanligen gjorts i sjukhusmiljö. Det här är en av de första studierna som omfattar personer ur den vanliga befolkningen och den visar att det finns stor potential för förbättring av medicinanvändningen och därmed resultatet av insatserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om