I november förra året fick Linköpings dåvarande säkerhetschef sluta sin tjänst med omedelbar verkan. Brister i ledning och administration var skälet, uppgav kommundirektör Paul Håkansson. Nyligen kunde vi berätta om dokument vi tagit del av som visar att säkerhetschefen köpt in konsulttjänster och säkerhetsutrustning för miljontals kronor i strid med Lagen om offentlig upphandling.
Vår granskning visade att kommunen tvingats betala sig ur avtal om oanvändbar larmutrustning. Vi kunde också berätta om revisionsbolagets KPMG:s kontroll som visar möjlig korruption; KPMG skriver att dåvarande säkerhetschefen valt leverantörer för att han var bekant med dem.
Fem kommunala revisorer granskar hur kommunen handskas med Linköpingsbornas skattepengar. De har inte varit involverade i KPMG:s granskning. Gunnel Öman Gennebäck (S), ordförande, säger att revisorerna planerat att undersöka bland annat faktureringssystem och rutiner kring vem som skriver under beslut om inköp och fakturor. Nu kommer kontrollen att göras djupare.
– När sånt här inträffar blir vi revisorer ytterligare vaknare. Vi ställer frågor en gång till, säger Gunnel Öman Gennebäck.
Linköpings kommun har flera gånger fått revisorskritik för mål som inte uppfyllts och otillräcklig internkontroll. Gunnel Öman Gennebäck tror att medvetenheten bidragit till att missförhållandena inom säkerhetsenheten upptäcktes.
Niklas Borg (M) är ordförande för kommunstyrelsen, som enligt lag har uppsiktsplikt över att kommunen följer gällande lagar och interna regler. Han drar samma slutsats:
– Tack vare de kontrollsystem vi har så upptäcktes det här, säger han.
I en intervju med oss har kommundirektör Paul Håkansson beskrivit att de otillåtna inköpen inte var det första som upptäcktes på säkerhetsenheten. Det började med brister i arbetsledning, enligt Håkansson. När ingen förbättring skedde påbörjades ekonomisk kontroll. På frågan hur de otillåtna affärerna kunnat pågå under lång tid, svarade Håkansson att enhetschefer har egna budgetar och mandat.
Då Niklas Borg får frågan av oss om chefer i kommunen kan bryta mot Lagen om offentlig upphandling utan upptäckt, så länge de håller budget och levererar enligt uppdrag, svarar Borg att det inte är hans bild.
– Men jag tror att om någon är ute efter att lura systemet, då går nog det på de flesta ställen, säger Niklas Borg.
Han anser att Linköpings kommun blivit bättre på intern kontroll för att motverka ekonomiska oegentligheter och korruption. År 2018 fick kommunledningen kritik för att dessa frågor inte ens fanns med som en kalkylerad risk.
– Frågan är på bordet mycket oftare. Vi träffar revisorerna flera gånger om året och pratar om det vid varje tillfälle, säger Niklas Borg.
Linköpings kommun har inte gjort någon polisanmälan om säkerhetsenheten eller dess tidigare chef. Kommunen har utrett det som behöver utredas, enligt kommundirektör Paul Håkansson. Niklas Borg säger sig ha förtroende för beslutet.
Om det skulle komma fram nya uppgifter om förhållanden på säkerhetsenheten, är det ett beslut som ni då skulle överväga att ändra?
– I så fall måste vi värdera de uppgifterna. Kommundirektören har fattat beslutet utifrån den information han haft. Skulle annan information komma fram så måste han vara beredd att eventuellt ompröva det, säger Niklas Borg.