Det har varit mycket turbulens kring Ola Serneke och bolaget som bär hans namn. Det har handlat om bokslut med röda siffror och det har handlat om Karlatornet – bygget i Göteborg som ska bli Nordens högsta hus och där halva projektet nyligen såldes till Balder.
Den senaste tidens tidningsartiklar har framför allt handlat om Ola Sernekes många inlägg under pseudonym i ett diskussionsforum för aktiesparare, något som avslöjades av Göteborgs-Posten. En granskning som advokat Biörn Riese gjort kom fram till att ”inget brott mot reglementen har skett men att agerandet är uttryck för dåligt omdöme”.
Det är den affären som gör att Ola Serneke, företagets grundare och huvudägare, nu lämnar sin post som koncern-vd. Men han är kvar som vd för Serneke Invest och ansvarig för bolagets större projekt inom stadsutveckling.
I Linköping är företaget i full färd med att bygga stadens nya simhall. Affärschefen Anders Johansson säger att turerna kring Ola Serneke inte påverkar bygget i Linköping.
– Entreprenadverksamheten ligger i ett eget bolag, Serneke Sverige, och där är ledningsfunktionen helt intakt. Vad som händer på koncernnivå påverkar inte vår verksamhet här. I simhallsbygget är det full fart, säger han.
Den som passerar byggarbetsplatsen på gamla Folkungavallen kan se stora förändringar för varje vecka som går. Stora glaspartier monteras nu och snart är det dags för fasadplåtarna som ska dölja betongen och ge hallen sitt karakteristiska, asymmetriska utseende.
– Vi håller på med tak- och fasadarbeten och efter sommaren kommer hela huset att vara tätt. Invändigt pågår installationsarbeten, berättar Anders Johansson.
Ställde den stränga vintern till det för er?
– Vi kalkylerar alltid med någon rejäl köldknäpp och rejäl nederbörd, så vintern var inte onormal på något sätt. Men det är klart, de stora snömängderna som kom på kort tid gjorde det förstås inte lättare för oss.
Enligt tidsschemat ska simhallen vara färdigbyggd i augusti 2022.
– Men vi har fortfarande en förskjutning av tidsplanen på ungefär två månader, kopplat till problemen med pålningen. Vi gör förstås allt vi kan för att arbeta ikapp, men vi kan inte lova att det går, säger Johansson.
Den eventuella förseningen och dess orsaker är en av de saker som Serneke tvistar med Linköpings kommun om. Christian Dahlén, projektchef på Lejonfastigheter och den som representerar Linköpings kommun i simhallsbygget, räknar fortfarande med att hallen kommer att bli klar i tid.
– I dagsläget ser vi inga orosmoment. Det är förstås fortfarande lång tid kvar och mycket kan hända, men som det ser ut nu följer vi ekonomi och tidsplan, inom ramarna, säger Dahlén.
Sernekes tvist med kommunen handlar också om pengar. Entreprenadavtalet ligger på cirka 820 miljoner kronor. Men Serneke anser sig även ha rätt till ersättningar för en lång rad så kallade ÄTA-arbeten. Det är en fackterm som betyder 'ändringar, tillägg, avgående' och används när det blir extraarbeten som inte kunde förutses när kontraktet skrevs.
– Det rör sig i dagsläget om krav på 60–70 miljoner kronor. I den diskussionen har vi ännu inte kommit någonstans över huvud taget, säger Anders Johansson.
Förutom de 820 miljonerna har kommunfullmäktige klubbat en riskpost på 50 miljoner kronor som kan användas för oförutsedda utgifter.