Årets andra slungning är i full gång när jag träffar Ola Hulth och hans fru på deras gård utanför Gistad. De skrapar vax från bikuperamarna och filtrerar den redan slungade honungen medan slungmaskinen spinner i full fart bakom dem.
– Vanligtvis blir det omkring tre slungningar varje år, men ibland har det blivit fler när bina har producerat mycket honung, säger Ola.
– En normal skörd i Östergötland ligger mellan 40 och 70 kilo honung, men det kan bli så mycket som över 100 kilo. Det beror på biodlaren.
Honungen säljer han, antingen på marknader eller till de som svänger förbi gården.
Läs mer: Suget efter egen honung ökar
En bikupelåda fylls av rena ramar och bärs ut av Ola till de andra färdiga lådorna, där han staplar dem med tidningspapper emellan.
– Pappret är för att hindra vaxmalen, så de inte kan äta upp vaxet.
Vaxmal är inte det enda hotet mot Olas biodling. På vägen mot bikuporna fladdrar en fågelskrämma i form av en rovfågel i vinden, och på ett träd över kuporna sitter en falsk uggla.
– Det är främst för att jaga bort talgoxar, annars kommer de och äter upp bina.
När Ola öppnar upp en bikupa och lyfter upp en ram blir han stucken av ett bi. Snabbt och övat börjar han klia där han blev stucken.
– Man ska riva bort gadden så fort som möjligt. Om man försöker nypa tag i gadden så spräcker man giftpåsen och man får in mer gift i sig.
Varken jag eller Ola har på oss skyddsdräkter när vi rör oss bland bikuporna, men mirakulöst nog blir jag aldrig stucken. Tur det.
– Man kan bli allergisk mot bin på ett enda stick. Du kan bli stungen femton gånger den ena dagen, utan problem, men sedan bara en gång nästa, och bara sådär får du en allergisk reaktion.
För att förebygga att bli stucken när man arbetar med bikuperamarna använder man rök för att skrämma ner bina till de nedre lådorna av bikupan.
– Jag använder äggkartonger. Det brinner väldigt bra.
Ola har haft bin i över tio år nu.
– Det var en kompis som hade bin. Vi började prata och titta runt lite, och jag blev intresserad.
Till de som är intresserad av att börja med biodling rekommenderar Ola att man först går någon kurs, så man har lite koll innan man börjar. Ola lärde sig hos Linköpings biodlareförening.
– Man ska bli van vid att plocka med bin, så man inte är rädd när man arbetar.
Ibland håller Ola föredrag om bin. Han har hållit för allt från förskolor till grönsakskurser och olika föreningar. De handlar i enklast mening om binas liv i kupan.
– Jag gillar ju att tjafsa.